aA
Seimas įpareigojo savivaldybių tarybas nuo rudens atsiskaityti už kanceliarines išlaidas. Kauno politikai įpareigojimą vykdys, bet mano, kad pirmiausiai reikėjo nustatyti algas tarybos nariams, rašo „Kauno diena“.
Kauno miesto savivaldybė
Kauno miesto savivaldybė
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Įstatyme numatyta, kad "tarybos nariui su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms, kiek jų nesuteikia ar neapmoka tiesiogiai savivaldybės administracija, apmokėti kas mėnesį gali būti skiriama išmoka atsiskaitytinai. Šios išmokos dydis ir atsiskaitymo tvarka nustatoma reglamente".

Kauno politikams išmokamos kur kas solidesnės kompensacijos – 1,2 tūkst. litų per mėnesį. Daugeliui kitų miestų savivaldybių tarybų narių skiriamos gerokai mažesnės išmokos kanceliarinėms išlaidoms padengti. Pavyzdžiui, Vilniaus politikai gauna 600 litų, Klaipėdos miesto tarybos nariai – 700 litų, Šiaulių – apie 640 litų, Panevėžio – 850 litų, Alytaus – 400 litų, Marijampolės – 450 litų per mėnesį.

"Susimažinome, jau kelis mėnesius gauname keliais šimtais mažiau", – paklaustas, ar ne per didelės kompensacijos mokamos Kauno tarybos nariams, gynėsi Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Jis pripažino, kad iki šiol nė vienas tarybos narys neatsisakė kanceliarinėms išlaidoms padengti skirtų išmokų.

Kauno politikams išmokos daugiau kaip 400 litų buvo sumažintos šį kovą, tarybai pripažinus, kad 1,7 tūkst. litų kompensacijos yra per didelės.

Reglamento ir procedūrų komisijos pirmininkė Rimutė Prievelienė pabrėžė, kad daugelis tarybos narių pritartų nuomonei, jog tarybos nariai turėtų gauti atlyginimą, o ne dirbti vien visuomeniniais pagrindais. "Turi būti numatytas atlyginimas, nes tarybos nario darbas nėra lengvas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jie dirba nuoširdžiai, aukoja daug sveikatos ir dar per tuos ketverius metus praranda profesinius įgūdžius", – miesto tarybos narių apetito R.Prievelienė nepeikė.

Tarybos narė Loreta Kekienė mano, kad kanceliarines išlaidas derėtų įvardyti kaip atlyginimą už darbą. "Aš savivaldybėje sugaištu dvi darbo dienas, o tos lėšos lyg ir kompensuoja. Turėtų būti numatyta alga tarybos nariui", – sakė partijos "Tvarka ir teisingumas" narė L.Kekienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.