aA
Centro sąjungos vadovybė antradienį išplatino pareiškimą, kuriame "prašo kandidatus į savivaldybių tarybas, turinčius teistumą už tyčinius nusikaltimus ir nuslėpusius tai nuo rinkėjų, ir tuos, kurie bendradarbiavo su užsienio šalių specialiosiomis tarnybomis, laisva valia pasitraukti iš sąrašų".

Tačiau šis priesakas yra jau pavėluotas, nes jo įvykdyti nebeleidžia Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas.

Įstatymo 41 straipsnis nurodo, kad partija ar pilietis, iškelti kandidatais į tarybas, "bet kuriuo metu patys gali paskelbti savo pareikštinius dokumentus visiškai ar iš dalies atšauktais, tačiau ne vėliau, kaip likus 25 dienoms iki rinkimų".

Taigi, šiemet tai buvo galima padaryti vėliausiai iki vasario 23 dienos.

Kaip skelbta, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas ir VSD atstovas pirmadienį informavo keliolikos rinkimuose dalyvaujančių partijų atstovus apie 33 asmenis jų rinkimų sąrašuose, kurie buvo teisti iki nepriklausomybės paskelbimo 1990 metais.

Centro sąjungos sąrašuose yra vienas asmuo - buvęs kombainininkas - kolūkių laikais teistas už grūdų vagystę.

Centristai ta proga pareiškė, kad "klausimas dėl nesąžiningų kandidatų iškeltas taip pat nesąžiningai".

Centristai piktinasi, kad VSD apie kandidatų praeities tyrimo rezultatus pirmiausiai informavo ne partijų pirmininkus, o prezidentą, "tuo vienareikšmiškai apskųsdamas partijas ir jų vadovybes".

Centro sąjunga taip pat priekaištauja VRK, kad ji "nerado reikalo netgi oficialiai informuoti partijų apie susidariusią padėtį, paprašė tiktai partijų atstovų apsilankymo komisijoje".

VRK pirmininkas Z. Vaigauskas aiškino, kad tokį sprendimą lėmė savivaldybių rinkimų įstatymo netobulumas.

Pasak jo, rinkėjai turi teisę žinoti viską apie kandidatus, o įstatymas reikalauja nurodyti, ar kandidatas yra buvęs KGB bendradarbiu bei jo teistumą tik po 1990 metų.

Tačiau įstatymas nereikalauja nurodyti teistumo, buvusio iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.