aA
Opozicinei LDDP ruošiantis Seimo rinkimams, jos lyderiai ir įkvėpėjai ragina nepraleisti šanso sugrįžti į valdžią. LDDP pirmininkas Česlovas Juršėnas sekmadienį per aštuntąjį partijos suvažiavimą perskaitė pranešimą, kuriame teigė, kad partija dabar užbaigė pirmąjį pasiruošimo rinkimams etapą - suformuota koalicija su Socialdemokratų partija, iškelti kandidatai.
"Pradėsime ne mažiau sudėtingą antrąjį etapą - rinkimų agitacijos kampaniją. Dabar svarbiausia neatsipalaiduoti, susitelkti propagandiniam darbui, kad įtaigiai, įtikinamai atskleistume žmonėms koalicijos privalumus", sakė Č. Juršėnas.

Anot jo, savivaldybių rinkimai parodė, kad propagandos forma ne mažiau svarbi už propaguojamą idėją.

Po kovo mėnesį vykusių savivaldybių rinkimų, LDDP turi 11 merų ir 6 vicemerus.

Č. Juršėnas griežtai kritikavo valdančiąją dešinę daugumą už pastarųjų ketverių metų valstybės valdymo, ekonomikos, socialinės ir užsienio politikos klaidas.

"Šiandien konservatorių nuskurdintoje, tiesiog išniekintoje Lietuvoje privalome pateikti stiprią socialdemokratinę alternatyvą dešiniajai politikai, tai yra Lietuvos žmonių išgyvenimo klausimas", sakė Č. Juršėnas.

Anot jo, LDDP ir LSDP koalicija yra pagrįsta ne politine konjunktūra, ne valdžios troškimu, o bendromis idėjomis, programomis ir bendra ateities vizija.

Suvažiavime kalbėjęs LDDP ir LSDP koalicijos garbės pirmininkas, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas teigė, jog šio rudens Seimo rinkimai - "tai šansas, kai Lietuva gali pasukti normaliu, civilizuotos valstybės keliu".

"Gali susiklostyti taip, kad mūsų koalicijai gali tekti labai aktyviai įsitraukti formuojant Vyriausybę ir kitą vykdomąją valdžią", sakė A. Brazauskas.

Jis teigė, kad samprotavimus apie būtinybę suaktyvinti valstybės vaidmenį įvairiose sferose dešinieji priima kaip "atsilikimą, grįžimą į neaiškią praeitį".

Anot A. Brazausko, toks požiūris - "tai nesuvokimas, tai politinis aklumas".

Suvažiavime sveikinimo kalbą pasakė vienas Sąjūdžio iniciatorių filosofas A. Juozaitis. BNS žiniomis, jis dalyvavo suvažiavime kaip vienas LDDP ir LSDP koalicijos krikštatėvių. Pernai, minint 10-ąsias savarankiškos Lietuvos komunistų partijos atskilimo nuo TSKP metines, A. Juozaitis pabrėžė būtinybę socialdemokratinėms jėgoms atmesti skirtumus ir vienytis.

Suvažiavime A. Juozaitis teigė, kad "nėra altarnatyvos kairiosios orientacijos atgaivinimui". Anot jo, kairiosios pažiūros simbolizuoja bendruomeninį mąstymą, tai atsvara dešiniajam individualizmui.

A. Juozaičio teigimu, Lietuvoje mėginamas įgyvendinti "laukinis kapitalizmas" savo pavojingumu prilygsta musulmoniškajam fundamentalizmui.

"Tai nėra laukinis kapitalizmas, jis yra labai tiksliai veikiantis kaip ginkluotas islamo teroristas", sakė A. Juozaitis.

Jis savo kalboje kelissyk priminė 1926 metų valstybės perversmą Lietuvoje, po kurio, filosofo teigimu, "keturiolikai metų buvo atimtas balsas iš Lietuvos". Filosofas kvietė "defalsifikuoti Lietuvą". Anot jo, atkuriant nepriklausomybę, "buvo remtasi tik instinktu, kad Lietuva po 1940-ųjų metų yra netikra, o tikra - po 1926-ųjų". A. Juozaitis kvietė atsisakyti šio požiūrio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.