aA
Michailas Saakašvilis, vadovavęs tūkstančiams žmonių, kurie prieš mėnesį nuvertė Gruzijos prezidentą Eduardą Ševardnadzę, sekmadienį prisipažino neturįs revoliucijos receptų Ukrainai ir paragino jos piliečius ateinančiais metais nulemti šalies likimą.
Opozicijos mitingas Gruzijoje
Opozicijos mitingas Gruzijoje
© BBC News
2004 metais Ukraina balsuos už naująjį prezidentą, kurio rinkimai turėtų vykti spalį.

M.Saakašvilis, kuris, pasak jo, į Ukrainą atvyko su privačiu vizitu, susitiko su pagrindiniu šios šalies opozicijos lyderiu Viktoru Juščenka. Šio politiko, buvusio premjero ir parlamentinės frakcijos vadovo, svarbiausias taikinys yra prezidentas Leonidas Kučma, 2001 metais atrėmęs protestų bangą ir atlaikęs kaltinimus prisidėjus prie opozicijos žurnalisto Georgijaus Gongadzės mirties. Prezidentas tai neigia.

"Aš negaliu sugalvoti (revoliucijos) recepto ... Aš neturiu jos modelio", - sakė M.Saakašvilis spaudos konferencijoje. Jo nuomone, L.Kučma ir kiti Nepriklausomų Valstybių Sandraugos lyderiai neturi pagrindo nerimauti dėl galimo revoliucijos "eksporto" iš Gruzijos.

"Spalį vyks rinkimai, ir viskas priklausys nuo tų rezultatų... Žinoma, mes turime savų simpatijų, bet palaikysime pačius nuoširdžiausius ir artimiausius santykius su Ukraina", - sakė kandidatas į Gruzijos prezidentus, neabejojantis savo pergale per pirmalaikius sausio 4 dienos rinkimus.

Kijevo aukštojoje mokykloje kadaise studijavęs Gruzijos politikas taip pat sakė, jog atėjęs į valdžią plėtos Gruzijos ir Ukrainos santykius, kad būtų sukurta alternatyvi jėga Rusijai, stiprinančiai savo įtaką posovietinėje erdvėje.

Analitikų nuomone, Gruzijos "aksominė revoliucija" galėjo sukelti tam tikrų problemų autokratiniams buvusios SSRS šalių vadovams. Tačiau Gruzijos įvykių aidas šiose šalyse mažai tikėtinas, nes jų saugumo tarnybos yra stiprios, o opozicija - silpna.

Daugelis mano, kad Ukrainos, kurios vakaruose nacionalistinės nuotaikos stipresnės palyginti su "rusakalbiais" šalies rytais, dabartinė padėtis labai primena sąlygas Gruzijoje prieš atsistatydinant E.Ševardnadzei.

Tačiau V.Juščenka žadėjo griežtai laikytis įstatymų reikalavimų ir Konstitucijos, taip paneigdamas jo atžvilgiu išsakytus būgštavimus, esą per demokratinius rinkimus sieksiąs sukurti autokratinę ir klanų valdomą valstybę.

Ukrainos politikai jau pradėjo neoficialią rinkimų kampaniją. Daugelio nuomone, L.Kučma, gindamas asmeninius interesus, bandys iškelti savo įpėdinį. Dabartinis šalies vadovas, šias pareigas einantis jau dvi kadencijas, kitąmet turėtų atsistatydinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.