aA
LNK ir TV3 "Žinios" pranešė, jog prezidento patarėjų Remigijaus Ačo ir Evaldo Vaitkaus pavedimu STT rinko informaciją apie visuomenėje gerai žinomus verslininkus, teisininkus ir medikus. Pranešama, kad tikrinti ir kai kurie kolegos Prezidentūroje, konkrečiai - Prezidento patarėja V.Vinickienė.
Verslas, lupa
Verslas, lupa
TV3 "Žinios" pranešė, kad E.Vaitkus STT prašė pateikti informaciją apie 23 asmenis, o R.Ačas - apie kelias dešimtis.

Seimo Nacionalinio saugumo komiteto vadovo teigimu, tik institucijų vadovai ir politikai, bet ne patarėjai gali prašyti STT domėtis tam tikrais asmenimis. "Man kyla klausimas dėl tos informacijos rinkimo teisėtumo, kuo remiantis ji buvo renkama. Jeigu tai buvo daryta be pagrindo, tai yra rimtas įstatymo pažeidimas", - BNS šeštadienį sakė komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komitetas ketina aiškintis, kokiu pagrindu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) rinko informaciją apie prezidento patarėjų nurodymus asmenis.

Pagal įstatymus, saugumui leidžiama domėtis tik valstybės tarnyboje esančiais asmenimis, o tie žmonės, kuriais domimasi, privalo būti informuoti, jog apie juos renkama informacija. Tuo tarpu keletas TV3 klaustų asmenų, kuriais domėjosi saugumas, teigia apie tai nieko nežinoję.

Korupcijos prevencijos įstatymas numato galimybę įstaigos vadovui ar politikui kreiptis į STT, jog ši pateiktų informaciją apie valstybės tarnyboje dirbantį arba į ją pretenduojantį asmenį.

Tačiau tokiu atveju apie užklausimą per tris dienas turi būti informuotas asmuo, apie kurį renkama informacija. Jis taip pat turi teisę susipažinti su pateikta medžiaga, išskyrus operatyvinę informaciją.

Dienraščio "Lietuvos rytas" teigimu, nurodymus rinkti informaciją STT agentams duodavo prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Remigijus Ačas bei patarėjas valstybės saugumo klausimais Evaldas Vaitkus.

Prezidentūrą domino ne tik prezidento patarėjais dabar dirbantys, bet ir su šia institucija nieko bendra neturintys ir į valstybės tarnybą nepretendavę asmenys.

Dienraščio žiniomis, STT prašyta pateikti informacijos apie prezidento patarėją sveikatos klausimais Vitalę Vinickienę ir prezidento referentą Donatą Valatką.

Prezidentūra taip pat domėjosi ir buvusia Ekonominių tyrimų centro vadove Rasa Morkūniene, įmonės "Vilniaus Vingis" vadovu Vaclovu Šleinota, Vokietijos energetikos bendrovės "E.ON Energie" atstovu Sauliumi Biliu, farmacijos bendrovės vadovu Kęstučiu Čereška.

E.Vaitkus taip pat STT paprašė informacijos apie buvusį Seimo narį Alvydą Baležentį, ambasadorių Estijoje Antaną Vinkų, advokatą Raimundą Jurevičių, Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto dekaną Kostą Svetiką, kitus asmenis.

Ambasadorius A.Vinkus BNS telefonu teigė, jog Prezidentūros atstovai buvo informavę jį apie informacijos rinkimą "atitinkamose tarnybose", tačiau neigiamos informacijos nebuvo gauta.

"Aš nežinau, ar buvo patarėjai davę nurodymą sekti. Buvau informuotas, jog buvo pasidomėta", - BNS sakė ambasadorius.

A.Vinkus šį domėjimąsi siejo su tuo, jog buvo įtrauktas į balandį prezidento suformuotą patariamąją visuomeninę Žmogaus teisių apsaugos medicinos srityje tarybą.

Į šią tarybą taip pat įtraukti ir minėti K.Čereška bei V.Vinickienė.

Tačiau STT neinformavo Prezidentūros veiklą tyrusios parlamentinės komisijos apie šiuos paklausimus. Komisija, pasak A.Sadecko, prašė STT informuoti, kokią medžiagą jie teikė Prezidentūrai savo iniciatyva ir kokie buvo paklausimai.

Žinių, jog STT vis tik buvo gavusi paklausimų iš Prezidentūros rinkti informaciją apie asmenis, parlamentinė komisija gavo tik paskutinę savo darbo dieną.

Komisija savo darbą baigė gruodžio 1 dieną.

Komisija, A.Sadecko teigimu, protokoliniu sprendimu pavedė šiuo klausimu toliau pasidomėti Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą.

Komitetas klausimą dėl informacijos rinkimo svarstys gavęs papildomą informaciją iš STT.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.