aA
Rygos apygardos teismas penktadienį nuteisė kaltinamąjį byloje dėl sprogdinimų Rygos universalinėje parduotuvėje "Centrs" Leonardą Gromovą aštuoneriems metams laisvės atėmimo, pripažinęs jį kaltu dėl nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis.
Prokuroras reikalavo L.Gromovui 12 metų laisvės atėjimo už terorizmą, 10 - už nužudymą ir 5 - už sprogios medžiagos laikymą be leidimo, iš viso - 13 metų kalėjimo.

Teisiamojo advokatas per teismo ginčus ilgiau nei dvi valandas citavo įvairių ekspertų išvadas, nurodydamas jų trūkumus. Advokatas ir teisiamasis taip pat ne kartą nurodė, kad liudytojų parodymai skiriasi.

Gavęs paskutinį žodį L.Gromovas kelias valandas nagrinėjo pateiktą kaltinimą ir galiausiai pareikalavo patraukti baudžiamojon atsakomybėn prokurorą Ivarą Vidavą bei saugumo policijos pareigūnus už naudojimąsi tarnybos padėtimi ir neveiklumą, taip pat paprašė paleisti į laisvę teismo salėje.

Sprogimai universalinėje parduotuvėje "Centrs" Rygos centre įvyko 2000 metų rugpjūčio 17 dieną. Per juos buvo sužeisti 35 žmonės, trys iš jų - sunkiai. Viena iš labiausiai nukentėjusiųjų vėliau mirė ligoninėje.

L.Gromovas buvo areštuotas 2001 metų spalio 24 dieną. Savo kaltės jis nepripažįsta ir teigia, kad byla sufabrikuota.

L.Gromovui buvo pateikti kaltinimai dėl terorizmo, nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis ir sprogdinimo įtaiso padarymo be leidimo, taip pat dėl sprogdinimo įvykdymo ar kitų tyčinių veiksmų, kuriais buvo siekiama sunaikinti žmones, juos sužaloti ar kitaip pakenkti jų sveikatai. L.Gromovo byla išskirta atskirai, saugumo policija toliau tiria kitus nusikaltimo epizodus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.