aA
Iš JAV karinio jūrų laivyno raketinio minininko paleista raketa ketvirtadienį virš Ramiojo vandenyno pataikė į tariamą priešo kovinę galvutę. Tai jau ketvirta sėkmė iš penkių bandymų naudojantis jūroje dislokuota gynybos sistema "Aegis" numušti skrendančią raketą, pranešė Pentagonas, vykdantis daugiapakopio raketų "skydo" programą.
Gaudomoji raketa "Standard Missile 3" (SM-3), paleista iš ežero Havajų Kauajo saloje, "sėkmingai kliudė taikinį" maždaug keturios minutės po jo paleidimo, sakė Pentagono Raketų gynybos agentūros atstovas spaudai Chrisas Tayloras (Krisas Teiloras).

Pentagonas šį bandymą vadina vis "sudėtingesnių, reikšmingesnių ir operatyviškai realesnių balistinių raketų naikinimo scenarijų" dalimi. Ankstesnis toks bandymas birželio 18 dieną nepavyko, nes raketa nekliudė savo taikinio.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) nurodė Ramiojo vandenyno raketų gynybos bandymus baigti iki 2004 metų rugsėjo 30 dienos.

Jūroje dislokuotų gynybos sistemų, kuriais aprūpinti eskadriniai minininkai, gaudomosios raketos sukurtos naikinti artimojo ir vidutinio nuotolio raketas, joms dar nespėjusias labai nutolti nuo paleidimo vietos.

JAV ketina dislokuoti priešraketinės gynybos sistemas ore ir jūroje, kad galėtų numušti priešininko raketas su cheminiais, biologiniais ir radioaktyviais koviniais užtaisais. JAV mano, kad didžiausią grėsmę jų saugumui kelia vadinamosios piktavalės šalys, tokios kaip Šiaurės Korėja, Iranas ir Kuba.

Iš pradžių bus dislokuotos ir sausumos sistemos - šešios Fort Grilyje Aliaskoje ir keturios Vandenbergo oro pajėgų bazėje Kalifornijoje.

Pradedant 2005-aisiais į gynybos sistemą bus įjungta iki 20 jūroje dislokuojamų gaudomųjų raketų, kurios bus trijuose "Aegis" eskadriniuose minininkuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.