aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pareiškė, kad prezidentas Rolandas Paksas elgiasi nederamai ir negarbingai, slėpdamas, kas jam esą siūlė kyšį už atsistatydinimą. "Taip nesielgiama. Jeigu prezidentui buvo pasiūlytas kyšis, arba buvo bandymas papirkti, jis turi nedelsiant apie tai informuoti teisėsaugos institucijas", - interviu Lietuvos nacionaliniam radijui penktadienį sakė A.Paulauskas.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
Skandalo krečiamas R.Paksas susitikimuose su visuomene ir žurnalistais keletą kartų užsiminė gavęs "didelio" kyšio pasiūlymą už atsistatydinimą, bet apie tai neinformuoja teisėsaugos. Jis nepasinaudojo proga tą padaryti ir susitikime su Generalinės prokuratūros vadovais ketvirtadienį, nors vėliau tą pat dieną apie tariamus bandymus papirkti vėl kalbėjo regionų žurnalistams.

"Tuomet kyla klausimas: ar tas faktas yra išgalvotas ir yra tik bandymas pademonstruoti savo nepaperkamumą? Jeigu iš tikrųjų buvo tas faktas, ne valstybės vyro poelgis yra slėpti tuos kyšio davėjus", - sakė A.Paulauskas.

Anot teisininko, generaliniu prokuroru dirbusio A.Paulausko, "taip elgtis nevalia, prezidentas turi aiškiai, labai suprantamai visiems pasakyti: kas buvo siūloma, kas siūlė, ir kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad patikrintų, ar nėra čia padaryta kokio nusikaltimo".

A.Paulauskas pabrėžė, kad kiekvieno piliečio, ir juo labiau - prezidento, pareiga, sužinojus apie nusikaltimą, apie tai pranešti teisėsaugai. Seimo pirmininkas taip pat sugėdino prezidentą dėl negarbingo elgesio slepiant jo neva žinomą, valdžią kompromituojančią informaciją.

"Aš manau, čia vėl skamba sąmokslo teorijos gaidos", - sakė A.Paulauskas, pasak kurio, "garbingoj kovoj nelaukiama dienų X", kada būtų paranki proga paviešinti informaciją apie oponentus.

Jis priminė, kad jei prezidentas tikrai turi informacijos apie neteisėtus veiksmus, jis turi apie tai nedelsiant informuoti teisėsaugą, kuri ištirtų šią informaciją.

"Jeigu visa tai laikoma kažkokiame užrištame maiše ir vis pakėlus grasinama, kad čia yra kažkokia kompromituojanti visus medžiaga, bet aš dar laukiu ir spręsiu, ką su ja daryti, tai - ne valstybinis požiūris, tai nėra teisinės valstybės vadovo poelgis. Ir aš kviesčiau prezidentą elgtis šioje situacijoje pagal mūsų įstatymus", - sakė A.Paulauskas.

Jis dar kartą pakartojo, kad siekiant sumažinti įtampą visuomenę ir išvengti jos susiskaldymo, R.Paksas turėtų pasitraukti pats. Parlamentinei tyrimo komisijai nustačius, kad yra grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui dėl prezidento ryšių ir jo pažeidžiamumo, prieš R.Paksą netrukus bus pradėta apkaltos procedūra, jei neatsistatydins pats.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.