aA
Labai išpopuliarėję mobilieji telefonai įneša vis didesnę sumaištį į mokyklų gyvenimą. Anksčiau prabangą ir prestižą atspindėjęs daiktas pamažu tampa vaiko kasdienybe - kaip sąsiuvinis ar šratinukas. Tačiau mobilieji telefonai ėmė trukdyti. Kai kurie moksleiviai per pamokas daugiau žaidžia nei klauso mokytojo.
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas
© DELFI
Lietuvos mokyklose dar neužsimota prieš telefonus, nors kai kuriose užsienio šalyse su mobiliuoju telefonu uždrausta peržengti mokyklos slenkstį.

Neišjungia telefonų

Tipiška situacija Klaipėdos mokyklose: kažkuris moksleivis užmiršta išjungti telefoną. Užmaršuolis gauna žinutę. Štai tada klasės tylą sudrebina pumos riaumojimas.

Arba sumauroja karvė, užgieda gaidys. Į šiuos ir kitus telefono skleidžiamus garsus mokytojai reaguoja skirtingai: vieni nusikvatoja, kiti persigandę spjaudosi, dar kiti pakviečia nusidėjėlį atsakinėti prie lentos.

Mūsų pedagogai pastebi, jog kasmet vis daugiau moksleivių turi mobiliuosius telefonus. Klaipėdos savivaldybės Socialinio departamento vadovas Egidijus Prižgintas patvirtino, jog jau pasigirdo mokytojų skundų, kad per pamokas mobilieji telefonai vaikams trukdo susikaupti.

Nors Klaipėdos mokyklose reikalaujama pamokų metu užmiršti telefonus, ne visi moksleiviai to paiso. Paslapčia žaidžia telefonuose esančius žaidimus arba siuntinėja žinutes - kvailioja, apkalba, flirtuoja, nusirašinėja vienas nuo kito.

Sukėlė prieštarą

Užsienyje pradėta kovoti su šia moksleivių manija. Niujorke uždrausta valstybinių mokyklų moksleiviams peržengti švietimo įstaigų slenkstį su mobiliuoju telefonu kišenėje. Telefonai konfiskuojami net tais atvejais, jei jie išjungti ar padėti moksleivio spintelėje. Jeigu tėvai nepasiims pas moksleivius rastų telefonų, jie bus išmesti. Telefonus turėti leidžiama tik vaikams, turintiems ypatingų sveikatos sutrikimų. Tai turi patvirtinti dokumentai. Visiems kitiems moksleiviams nepavyks apeiti draudimo, nes telefonus lengva aptikti metalo detektoriais.

Niujorko gyventojai palankiai reagavo į ankstesnius miesto valdžios sprendimus, draudžiančius į mokyklas atsinešti ginklus, narkotikus, kompiuterinius žaidimus ar madų žurnalus. Bet mobiliųjų telefonų draudimas sukėlė pasipiktinimo audrą. Tėvai įsitikinę, kad visuomenėje, kurioje vagiami vaikai ir kur gresia teroro aktai, mobilusis telefonas tapo būtinąja gija, užtikrinančia ryšį tarp šeimos narių. Dauguma tėvų padovanojo savo atžaloms mobiliuosius telefonus būtent po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios tragedijos.

Negali nusirašyti

„Mūsų moksleiviai gali turėti mobiliuosius telefonus, tačiau per pamokas jie turi būti išjungti. Egzamino metu telefonų negalima įsinešti į tą patalpą, kur vyksta žinių patikrinimas, todėl išvengiame nusirašinėjimo. Telefonais galima naudotis tik per pertraukas, - „Klaipėdai“ sakė Suomijos Kotkos miesto Langinkoskio vidurinės mokyklos direktorė Metė Godenhjelm, viešėjusi Vytauto Didžiojo gimnazijoje. - Tokios taisyklės galioja mūsų mokykloje.”

Kitose Suomijos mokyklose draudžiama atsinešti telefonus, nes kiekviena švietimo įstaiga gyvena pagal savo sukurtas vidaus tvarkos taisykles. „Iš tiesų mokykloje telefonas vaikui nėra reikalingas“, - įsitikinusi direktorė. Ji pabrėžė, kad Suomijos mokyklų administracijos sprendimai visada derinami su moksleivių tėvų pageidavimais. Pasak M.Godenhjelm, jų šalyje mobilusis telefonas - seniai ne prabangos dalykas, tad jį turi kiekvienas moksleivis.

Kurs taisykles

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Audronė Andrašiūnienė yra atsakinga už moderniųjų technologijų naudojimą uostamiesčio mokyklose. Jos nuomone, pas mus mobilieji telefonai dar yra brangūs, kad juos galėtų turėti kiekvienas moksleivis, taip pat tai nėra tokia opi problema, kad ją turėtų spręsti Švietimo skyrius. Kiekviena mokykla kuria savo vidaus tvarkos taisykles, tad gali pačios reguliuoti mobiliųjų telefonų naudojimą.

Baltijos vidurinės mokyklos direktorė Bronislava Pozingienė sakė, kad iki šiol mokyklos vidaus tvarkos taisyklėse nebuvo punkto apie mobiliuosius telefonus. Tačiau naujosiose taisyklėse jis turbūt atsiras.

Grasina peiliais

E.Prižgintą labiau jaudina mobilieji telefonai ne mokykloje, bet gatvėje. Absurdiška situacija: telefonas, vaikui nupirktas kaip saugumo garantas, tampa grėsme paties vaiko saugumui. Kriminalinės kronikos kasdien skelbia, jog vagys, iš moksleivių atimdami telefonus, vaikams grasina peiliais, juos sumuša ar suspardo.

„Abu mano vaikai - „Ąžuolyno“ gimnazijos moksleiviai. Telefonus jiems nupirkome tam, kad turėtume nuolatinį ryšį“, - pasakojo E.Prižgintas. Jo sūnui vėlai baigiasi treniruotės. „Žinodamas, kad man rūpi, kada grįš, po treniruotės sūnus mane informuoja“, - tęsė E.Prižgintas. Jis prisiminė, jog yra buvę atvejų, kai būtent mobiliojo telefono dėka jo vaikui pavyko skubiai susisiekti su tėvais, ir tai padėjo išvengti agresyviai nusiteikusių gatvės dičkių.

Socialinio departamento vadovas neprognozavo, ar Klaipėdoje kaip Niujorke teks priimti griežtus draudimus dėl mobiliųjų telefonų. „Draudimas neturėtų būti vien dėl draudimo“, - teigė E.Prižgintas ir priminė savivaldybės tarybos sprendimą, draudžiantį mokyklų teritorijose rūkyti. „Deja, dėl šito draudimo nesumažėjo nei aplinkinių namų gyventojų nusiskundimų, nei pačių rūkančių moksleivių“, - neslėpė nusivylimo valdininkas.