aA
Prezidentūrą ir patį prezidentą Rolandą Paksą krečiant beprecedenčiam skandalui, Italijos prezidentas Carlo Azeglio Ciampi (Karlo Adzeljo Čampio) pasiūlė atidėti vizitą į Lietuvą. Tai BNS ketvirtadienį pranešė geras informuotas diplomatinis šaltinis, kurio pareigos neleidžia abejoti jo informuotumu.
Kol kas neaišku, ar Italijos prezidentas atidės vizitą tik į Lietuvą, ar į visas tris Baltijos valstybes, kur planavo lankytis balandžio mėnesį.

Prezidento patarėjas diplomatiniais klausimais Eitvydas Bajarūnas oficialiai nei paneigė, nei patvirtino šios informacijos. Patarėjo teigimu, jokios oficialios informacijos šiuo klausimu nėra.

Lietuvos ambasadorius Italijoje Edminas Bagdonas taip pat teigė neturintis jokių oficialių žinių iš Italijos užsienio reikalų ministerijos.

"Aš neturiu informacijos apie Italijos prezidento vizito į Lietuvą atidėjimą ar atšaukimą. Kaip ir anksčiau, jis planuojamas balandžio 19 dieną", - sakė ambasadorius E.Bagdonas.

Italijos ambasados Lietuvoje atstovai teigė, kad informacija, jog planuojama atidėti Italijos prezidento C.A.Ciampi vizitą į Lietuvą, yra neteisinga, ir jokių pasikeitimų nėra.

Jei Italijos prezidento vizitas į Lietuvą neįvyktų, pasitvirtintų nuogąstavimai, kad Lietuvai gresia tarptautinė izoliacija, jei Prezidentūros skandalas užsitęs, R.Paksui mėginant kuo ilgiau išlikti savo poste.

Prieš savaitę R.Paksui teko atšaukti vizitą į Vašingtoną, kurio metu buvo planuotas susitikimas su JAV prezidentu George'u W.Bushu (Džordžu Bušu).

Premjeras Algirdas Brazauskas anksčiau šią savaitę perspėjo, kad dėl Prezidentūros skandalo atsiranda Lietuvos diplomatinės izoliacijos požymių.

"Be abejo, kai tokia maišatis valstybėje, tai norim nenorim, bet, mus, kaip Lietuvą, izoliuoja. Nėra kontaktų, nevyksta vizitai, ir į Lietuvą, ir prezidento vizitai į užsienį. Tai yra tam tikras izoliavimas", - antradienį interviu Lietuvos nacionaliniam radijui sakė A.Brazauskas.

Panašius nuogąstavimus pareiškė Seimo narys Egidijus Vareikis, kuris drauge su kitais 12 Lietuvos parlamentarų stebi Europos Parlamento darbą, Lietuvai ruošiantis kitų metų gegužę tapti ES nare.

"Rolandas Paksas išties yra svetimkūnis Europoje ir jį reikėtų traktuoti, kaip praeityje traktuotas slovakų premjeras boksininkas Vladimiras Mečiaras", - tokią "rimtai mąstančių" Europos politikų mintį cituoja E.Vareikis.

ES ir NATO už demokratijos normų pažeidimus izoliavo "kietos rankos" politiką, nors ir populiarų premjerą V.Mečiarą. Jis tuomet neatsistatydino, remdamasis savo populiarumu, bet Slovakija nebuvo pakviesta į pirmąją NATO plėtros bangą, Europos Komisija jai davė nedemokratinės valstybės etiketę.

Pasak E.Vareikio, tokia nuomonė apie Lietuvą ir jos prezidentą R.Paksą tarp Europos politikų dar nėra vyraujanti, tačiau ateityje, jei skandalas tęsis, tapsianti itin pavojinga.

"Lietuvai, užuot giriamai už integracijos pasiekimus, gali tekti izoliuotos valstybėlės - svetimos tarp savų - likimas", - rašo E.Vareikis straipsnyje, kurį paskelbė naujienų portalas "Omni Laikas".

Tuo tarpu JAV ambasadorius Lietuvoje Stephenas Mullas (Styvenas Malas) ketvirtadienį Lietuvos nacionaliniam radijui teigė dar nepastebįs tarptautinės Lietuvos izoliacijos požymių.

Praėjusią savaitę parlamentinė tyrimo komisija nusprendė, kad prezidentas dėl savo ryšių buvo ir tebėra pažeidžiamas, ir tai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Šiai išvadai didele balsų persvara pritarė ir Seimas.

R.Paksui nepaisant valdžios ir opozicijos partijų bei Seimo ir Vyriausybės vadovų raginimų atsistatydinti, jam gresia apkalta Seime. R.Paksas teigia esąs nekaltas ir neatsistatydinsiąs.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.