aA
Per pastarąjį mėnesį dramatiškai padaugėjo respondentų, manančių, kad prezidentas Rolandas Paksas turėtų atsistatydinti dėl Prezidentūrą krečiančio skandalo, rodo visuomenės nuomonės tyrimas. Anot sociologinės apklausos, 57,3 proc. respondentų dabar mano, kad prezidentas R.Paksas turėtų atsistatydinti dėl pastaruoju metu viešumon iškilusių faktų apie jo aplinkos ryšius su įtartinos reputacijos asmenimis.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
38,5 proc. apklaustųjų mano, kad prezidentas neturėtų atsistatydinti, 4,2 proc. respondentų į klausimą neatsakė.

Apklausą gruodžio 4-7 dienomis atliko Rinkos analizės ir tyrimų grupės RAIT naujienų agentūros BNS užsakymu. Reprezentatyvaus tyrimo metu apklausti 1053 16-74 metu Lietuvos gyventojai.

Tuo tarpu praėjusio mėnesio RAIT apklausa, atlikta praėjus vos savaitei po skandalo įsiplieskimo, rodė, kad R.Pakso atsistatydinimui pritartų 41 proc. respondentų, 56 nepritartų.

Naujojo tyrimo duomenimis, R.Pakso atsistatydinimo reikalauja daugiausia 20-29 ir 30-39 m. amžiaus grupių (atitinkamai 65 ir 67 proc.), turintys aukštąjį išsilavinimą (68 proc.) respondentai, kurių mėnesio pajamos vienam šeimos nariui siekia 801-1000 litų.

Daugiausia R.Pakso atsistatydinimui nepritariančių asmenų - 60-69 metų ir vyresnių kaip 70 metų amžių grupėse (49 ir 51 proc.), turinčių pradinį išsilavinimą (47 proc.), uždirbančių iki 400 litų.

Prezidento atsistatydinimo šalininkų daugiausia 30 tūkst. - 190 tūkst. gyventojų turinčiuose miesteliuose, R.Pakso rėmėjų - iki 2 tūkstančių gyventojų turinčiose vietose.

R.Pakso atsistatydinimui pritaria 58 proc. vyrų ir 57 proc. moterų, nepritaria 37 proc. vyrų ir 39 proc. moterų.

Praėjusią savaitę parlamentinė tyrimo komisija nusprendė, kad prezidentas dėl savo ryšių buvo ir tebėra pažeidžiamas, ir tai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Šiai išvadai didele balsų persvara pritarė ir Seimas.

R.Paksui nepaisant Seimo pirmininko Artūro Paulausko ir premjero Algirdo Brazausko, valdančiųjų ir opozicinių parlamento frakcijų raginimų atsistatydinti, jam gresia apkalta Seime. R.Paksas teigia esąs nekaltas ir neatsistatydinsiąs.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.