aA
Šią savaitę rengiamas Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimas gali žlugti, tačiau dėl to nederėtų kaltinti būsimosios bloko narės Lenkijos. Tai trečiadienį pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Wlodzimierzas Cimoszewiczius (Vlodzimiežas Cimoševičius).
Lenkija Briuselio viršūnių susitikime kovoti prieš pirmosios ES konstitucijos projekte numatytą balsavimo sistemos reformą.

"Mes, deja, negalime atmesti nesėkmės tikimybės, nes valstybių pozicijos labai skiriasi ir yra reiškiamos radikaliais būdais", - sakė W.Cimoszewiczius interviu Lenkijos visuomeniniam radijui "Trojka".

ES valstybių ir vyriausybių vadovai penktadienį ir šeštadienį Briuselyje dalyvaus lemiamose tarpvyriausybinės konferencijos derybose, kuriose spręsis dvejus metus rengtos konstitucijos likimas. Šia konstitucija siekiama užtikrinti skaidresnį ir efektyvesnį ES funkcionavimą, kai kitų metų gegužę blokas išsiplės nuo 15 iki 25 narių, o jo gyventojų skaičius padidės iki 450 milijonų.

Sutarčiai įsigaliojus bus reformuotos ES institucijos, įtvirtintas aiškesnis ES ir jos valstybių narių kompetencijų pasidalijimas, supaprastintos ir palengvintos sprendimų priėmimo ES procedūros.

Didžiausia ES kandidatė Lenkija bei Ispanija šiame susitikime ketina atkakliai siekti, kad būtų išlaikytos joms naudingos balsavimo galios, numatytos 2000 metų Nicos sutartyje, o ne būtų pritarta naujam modeliui, pateikiamam konstitucijos projekte.

W.Cimoszewiczius apkaltino Prancūziją ir Vokietiją, kurios, jo žodžiais, "žaidžia nesąžiningai" ir kaltina Lenkiją dėl įstrigusių naujųjų ir būsimųjų bloko narių derybų pirmosios ES konstitucijos klausimais.

"Jeigu žmonės nesusikalbės, tuomet susitarimo paprasčiausia nebus", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.