aA
Lietuviai labiausiai nenorėtų gyventi kaimynystėje su narkomanais, alkoholikais bei sergančiaisiais AIDS ir jaučiasi esą diskriminuojami dėl amžiaus, lyties bei negalios.
Alkoholio gėrimas
Alkoholio gėrimas
Tokie rezultatai paaiškėjo lapkričio 6-9 d. visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centrui "Vilmorus" atlikus reprezentatyvią gyventojų apklausą, kuria siekiama ištirti Lietuvos gyventojų požiūrį į kitų rasių, religinių bei probleminių socialinių grupių atstovus ir įvertinti Lietuvos gyventojų diskriminacijos patirtį.

Tyrimo duomenys, anot jo autorių, leidžia teigti, kad Lietuvos žmonės mažiau tolerantiški romams, kitos seksualinės orientacijos žmonėms, narkomanams, migrantams ir pabėgėliams. Kaimynystėje su narkomanais nenorėtų gyventi 80,4 proc., su alkoholikais - 59,7 proc. , su sergančiaisiais AIDS - 44,3 proc., su anksčiau teistais - 34,5 proc., su čigonais - 25,4 proc. respondentų.

Atliktas tyrimas parodė, kad Lietuvos gyventojai labiausiai jaučiasi diskriminuojami dėl amžiaus, lyties ir fizinės bei psichinės negalios. 30,8 proc. apklausos dalyvių nurodė per pastaruosius dvejus metus buvę liudytojai, kai žmogus diskriminuojamas dėl senyvo amžiaus, 14,9 proc. - dėl lyties, 14,6 proc. buvę diskriminacijos fakto liudytojai dėl psichinio bei fizinio neįgalumo.

62,7 proc. gyventojų nurodė, kad niekada nepateisintų, jei darbdavys nepriimtų į darbą žmogaus dėl tautybės, 67 proc. nepateisintų, jei į darbą nebūtų priimamas žmogus dėl lyties, 60,4 proc. - dėl kito tikėjimo.

Tačiau 52,5 proc. pateisintų, jei kartais būtų atsisakyta priimti į darbą neįgalųjį, 37,5 proc. iš dalies pateisintų, jei būtų atsisakyta priimti kitos rasės atstovą, 32,7 - homoseksualų asmenį.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvos žmonės mano esantys tolerantiškesni už kitų šalių atstovus - 41,2 proc. atsakė, kad jie laiko save tolerantiškais, tuo tarpu mano, jog JAV tolerantiškais galima laikyti 35,7 proc., Vakarų Europoje - 29 proc. gyventojų.

Apklausa buvo atlikta įgyvendinant programą "Parama įgyvendinant Nacionalinį žmogaus teisių veiksmų planą". Buvo apklausta daugiau kaip tūkstantis respondentų, apklausa vyko 18 miestų ir 56 kaimuose.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.