aA
Šiemetinė Nobelio taikos premijos laureatė Shirin Ebadi (Širin Ibadi) turėdama omenyje Jungtines Valstijas trečiadienį teigė, kad rugsėjo 11-osios išpuoliais buvo pasinaudota kaip pretekstu tarptautinei teisei ir žmogaus teisėms pažeisti. Ji yra tik 11-oji šią 1901 metais įsteigtą premiją gavusi moteris, be to, pirmoji ją gavusi musulmonė.
Shirin Ebadi
Shirin Ebadi
© EPA-ELTA
Irano, kurį Vašingtonas su dar dviem valstybėmis yra priskyręs "blogio ašiai", advokatė ir žmogaus teisių gynėja savo kalboje, parengtoje oficialiai premijos įteikimo ceremonijai, tiesiogiai nemini Jungtinių Valstijų, tačiau akivaizdžiai kalba apie Vašingtoną ir jo sąjungininkus.

"Per pastaruosius dvejus metus kai kurios valstybės pažeidė universalius žmogaus teisių principus ir taisykles, kaip pretekstu pasinaudodamos rugsėjo 11-osios įvykiais ir karu su tarptautiniu terorizmu", - teigia Sh.Ebadi.

"Žmogaus teisių gynėjų susirūpinimas didėja jiems matant, kad tarptautinius įstatymus dėl žmogaus teisių pažeidinėja ne tik žinomi jų oponentai, kad šie principai pažeidinėjami ir Vakarų demokratinėse (šalyse)", - sako ji.

Savo kalboje 56 metų Nobelio premijos laureatė taip pat komentuoja tai, kokiomis sąlygomis laikomi kaliniai JAV bazėje Gvantaname. Pasak jos, jie negali pasinaudoti "Ženevos konvencijos, Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos ir (Jungtinių Tautų) Tarptautinio susitarimo dėl pilietinių ir politinių teisių teikiamomis privilegijomis"

Sh.Ebadi, kuriai premija įteikiama už pastangas kuriant demokratiją ir ginant žmogaus ir moterų teises Irane, taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad JT sprendimai taikomi selektyviai. "Kodėl kai kurie JT Saugumo Tarybos sprendimai ir rezoliucijos yra įpareigojantys, o kai kurie neturi tokios įpareigojančios galios?" - klausia ji, nurodydama skirtingą elgesį Izraelio ir Irako atžvilgiu.

"Kodėl per pastaruosius 35 metus dešimtys JT rezoliucijų dėl Izraelio valstybės okupacijos palestiniečių teritorijose nebuvo deramai įgyvendinamos? - tęsia ji. - (Kodėl) per pastaruosius 12 metų Irako valstybė ir žmonės buvo puolami, karinėmis (priemonėmis) atakuojami, (jų atžvilgiu taikomos) ekonominės sankcijos ir, pagaliau, karinė okupacija?"

Nobelio taikos premiją per oficialią ceremoniją Sh.Ebadi įteiks Nobelio komiteto pirmininkas Ole Mjoesas (Olė Mjosas).

Nobelio taikos premija - tai diplomas, auksinis medalis ir čekis 10-čiai mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.