aA
Trečiadienį Rusijos komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas pareiškė, kad jo turimais duomenimis, skaičiuojant sekmadienio rinkimų į Dūmą rezultatus rinkimus laimėjusiai Kremliaus remiamai "Vieningosios Rusijos" partijai buvo pridėti neegzistavę 3,5 mln. balsų, skelbiama Rusijos naujienų portale "newsru.com".
G. Ziuganovas
G. Ziuganovas
Rusijos komunistų partija (RKP) lygiagrečiai skaičiavo balsus, remdamasi gautais protokolų išrašais, tačiau daugelis regionų ir rinkimų komisijų jiems atsisakė duoti protokolų kopijas.

G.Ziuganovo pareiškė, kad skaičiuojant balsus Centrinė rinkimų komisija nustatė per didelį rinkėjų aktyvumą nei jis buvo. Komunistų lyderio turimais duomenimis, rinkimuose dalyvavo ne 56, o 52,58 proc. rinkėjų, todėl "Vieningajai Rusijai" tenka ne 37,1, o 33,1 proc. balsų. Be to, dešiniosios "Jabloko" ir "Dešiniųjų jėgų sąjnga" (DJS) įveikia rinkimų barjerą surinkdamos atitinkamai 5,98 ir 5,12 proc. balsų.

Liberalai pritarė RKP vadovui, tvirtinančiam, jog buvo manipuliuojama biuleteniais, siekiant parodyti didesnį balsavusiųjų skaičių.

Centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmadienį paskelbtais duomenimis, šios partijos neįveikė 5 proc. barjero ir joms buvo prognozuojamas išnykimas iš politinio Rusijos žemėlapio.

CRK iki šiol nepaskelbė galutinių duomenų, kiek Rusijos piliečių dalyvavo gruodžio 7 dienos rinkimuose.

CRK pirmininkas Aleksandras Vešniakovas atmetė galimybę perskaičiuoti balsus "rankiniu būdu" ir pridūrė, kad pasirengęs svarstyti atskirus skundus, taip pat ir RKP, bei sutikrinti rezultatus pagal turimų protokolų rezultatus. "Skaičiuoti rankomis - tai jau panašu į diletantizmą. Mes pasirengę suteikti jiems teisinių konsultacijų, - sakė A.Vešniakovas. - Tačiau nereikia žavėtis politiniais šūkiais ir spekuliacijomis. Mes nesirengiame laikytis principo: gavęs per vieną skruostą, atkišk ir antrąjį".

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) Rusijos parlamento rinkimų rezultatus pavadino iškreiptais dėl piktnaudžiavimo administraciniu aparatu "Kremliaus partijos" naudai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.