aA
Opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos Seime seniūnas Andrius Kubilius ragina prokuratūrą nedelsiant ištirti informaciją, jog prezidentas Rolandas Paksas turi aukštus valstybės pareigūnus kompromituojančios informacijos.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© ELTA
Apie prezidento neva turimus duomenis antradienį po susitikimo su R.Paksu prabilo Darbo partijos pirmininkas parlamentaras Viktoras Uspaskichas.

Paklaustas, ar, jo vertinimu, prezidento turima medžiaga galėtų sukelti panašų skandalą Vyriausybėje ir Seime į tą, kuris dabar krečia Prezidentūrą, V.Uspaskichas žurnalistams atsakė "visko gali būti" bei teigė raginęs prezidentą paskelbti šią medžiagą nedelsiant.

Jis taip pat pažymėjo, jog paskelbęs šią medžiagą prezidentas gali tapti "didvyrių prezidentu", o Seimas - pakeisti savo nuomonę dėl prezidento apkaltos. V.Uspaskichas teigė ketinąs sušaukti savo partijos suvažiavimą, kuriame siūlys apsispręsti dėl paramos prezidentui.

"Jei prezidentas žino slaptą informaciją, tai reiškia, kad slepia. Jei V.Uspaskichas sužinojo, tai pirma turi pranešti prokuratūrai, o ne savo Darbo partijos kolegoms", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

"Jei prezidentas neturi, tačiau gąsdino Seimo pirmininką, Seimo narius, premjerą, tuomet tai galima vadinti šantažu, reketu, siekiant paveikti valstybės pareigūnus. Už tai prezidentas turi būti baudžiamas. Prokuratūra nedelsiant turi imtis tyrimo", - pažymėjo A.Kubilius.

Pasak konservatoriaus, "prezidento veiksmai darosi neprognozuojami ir kelia grėsmę valstybei".

Jis pažymėjo, kad konservatoriai ketina parengti Seimo statuto pataisas, numatysiančias, jog kai asmuo, kuriam pasiūlyta pradėti apkaltos procesą, imasi veiksmų, prilygstančių valstybės išdavimui, siekia sukelti riaušes ir piliečių susirėmimus arba kviestis užsienio jėgas, Seimas trijų penktadalių balsų dauguma gali inicijuoti apkaltos procesą ypatingos skubos tvarka.

Opozicinės Liberalų ir centro frakcijos vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas pareiškė, jog "prezidento sprendimas savo gynybą paversti politinių oponentų šantažu dar labiau didins pilietinę nesantaiką ir sumaištį valdžios institucijose" ir jis bus asmeniškai atsakingas už artimiausiu metu galinčią prasidėti "sumaištį".

"Neradus kitos išeities kaip pradėti apkaltos procesą, kad būtų išsiaiškinta visa tiesa apie R.Pakso veiklą, Prezidentas tampa asmeniškai atsakingas už tai kas artimiausiu metu vyks Lietuvoje ir su Lietuva", - įsitikinęs E.Gentvilas.

Jo nuomone, tokiais savo veiksmais Prezidentas "gali tuoj peržengti ribą, kuri vadinasi Tėvynės išdavimu". Tačiau pats prezidentas jau antradienį vakare paneigė turįs kokios nors skandalingos medžiagos.

Atsakydamas į BNS klausimą, prezidentas "interpretacija" pavadino V.Uspaskicho kalbas apie neva turimą skandalingą medžiagą.

Pasak R.Pakso, viskas, ką jis turi, yra jo, kaip buvusio Vilniaus mero, buvusio premjero, o dabar prezidento, "supratimas, kas darosi Lietuvoje ir kas stovi už kai kurių figūrų".

"Apie tai ir kalbėjau su V.Uspaskichu. Kalbėjau apie gilumines priežastis, apie tai, kodėl reikalingas skandalas, kodėl reikia pašalinti tą Paksą", - pažymėjo prezidentas ir pats atsakė į šį klausimą: "Todėl, kad jis trukdo tvarkytis".

Tuo tarpu opozicinės Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pažymėjo, jog iš pastarųjų dienų "R.Pavilionio, V.Uspaskicho, J.Borisovo ir K.Prunskienės pareiškimų" matosi, jog jie sudaro "aiškią grandį, kurią galima suverti ant rusiškos virvutės. Gaila, kad jie tampa rusiško plano realizuotojais".

Antradienį Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis suabejojo, ar Prezidentūros skandalą tyrusios parlamentinės komisijos išvados teisėtos, o reikalavimai prezidentui R.Paksui atsistatydinti nėra "bananų respublikos" lygio.

E.Masiulis V.Uspaskicho apsilankymą pas prezidentą R.Paksą pavadino kerštu premjerui Algirdui Brazauskui, kuris, anot E.Masiulio, neleido V.Uspaskichui daryti įtakos dujų ir alkoholio įmonių privatizavimui.

Prieš kelis mėnesius V.Uspaskichas atsistatydino iš Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko posto, motyvuodamas tuo, jog nesutinka su A.Brazausko vadovaujamos Vyriausybės privatizavimo politika.

Seimas praėjusią savaitę patvirtino parlamentinės komisijos išvadas, jog dėl savo ryšių prezidentas "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai "sudaro grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui".

Remiantis komisijos išvadomis Seimo frakcijų sudaryta darbo grupė parengė apkaltos prezidentui projektą, kuriame valstybės vadovas kaltinamas šiurkščiais pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką pagal šešis punktus.

Valdančiųjų Lietuvos socialdemokratų partijos ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderiai premjeras Algirdas Brazauskas ir Artūras Paulauskas paragino prezidentą atsistatydinti nelaukiant apkaltos, tačiau R.Paksas atsisako tai daryti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.