aA
Pusę metų įvairių teismų koridoriais klajojęs Liberalų demokratų partijos nario Tomo Bielinsko skundas Klaipėdos administraciniame teisme realiai pradėtas nagrinėti vakar. Prezidento rinkimų stebėtojas uostamiesčio pareigūnus apkaltino smurtu prieš jį – neteisėtu automobilio sustabdymu, ašarinių dujų ir antrankių panaudojimu.
kumštis
kumštis
T.Bielinskas įrodinėjo, kad rinkimų naktį jis kartu su Dmitrijumi Lopatinu buvo neteisėtai sustabdytas policijos pareigūnų. Policininkų automobilis, kuris vijosi D.Lopatino vairuojamą „BMW“, nors ir buvęs nudažytas specialiais dažais, bet užrašas „Policija“ neatspindėjęs šviesos.

Prieš automobilio keleivį T.Bielinską buvę panaudotos ašarinės dujos, dėl kurių jis praradęs sąmonę. Taip pat jam du kartus buvę uždėti antrankiai. T.Bielinskas teigė nesipriešinęs pareigūnams ir nesuprantąs, kodėl prireikė antrankių.

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas Gediminas Savickas tikino, kad pareigūnai nei įstatymų, nei kitų teisės aktų nepažeidė. Automobilis buvęs dažytas specialiais dažais, užrašas švietė ir apskritai Eismo taisyklių reikalavimus pažeidęs D.Lopatino vairuojamas automobilis buvo sustabdytas pagal Patrulių veiklos instrukcijos nurodymus.

Fizinės prievartos (ašarinių dujų ir antrankių) panaudojimą numato Policijos veiklos įstatymo 24 straipsnis – jeigu pareigūnas gina save ar kitą asmenį nuo pasikėsinimo į jo gyvybę ar sveikatą, taip pat jeigu asmuo aktyviai vengia sulaikymo.

T.Bielinskas nesupranta, kodėl jį, automobilio keleivį, buvo būtina sulaikyti. Policininkai turi savų argumentų. Jie teigia, kad automobilį vairavęs D.Lopatinas nurodė, esą automobilio dokumentai yra pas keleivį T.Bielinską, bet šis atsisakęs juos pateikti, taip pat „BMW“ keleivis įžeidinėjęs pareigūnus.

Bylos, susijusios su Prezidento rinkimų nakties incidentu Taikos prospekte, užplūdo uostamiesčio teismus pačioje metų pradžioje. Ir D.Lopatinas, ir T.Bielinskas buvo nubausti administracine tvarka už automobilio vairavimą išgėrus, bet abu šiuos sprendimus jie apskundė. D.Lopatinui teisės vairuoti atėmimas buvo pakeistas pinigine bauda, o T.Bielinskas baudos išvengė dėl paprasčiausios senaties.

Abu Rolando Pakso šalininkai teismams apskundė ir pareigūnų veiksmus, šiems neteisėtai panaudojus jėgą. Šių skundų nenorėjo nagrinėti nei miesto apylinkės, nei Apygardos administracinis teismai, teigdami, jog šie skundai jiems neteismingi. Galų gale Vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija išaiškino, kad skundą, kuriame skundžiami policijos pareigūnų veiksmai, turi nagrinėti Klaipėdos apygardos administracinis teismas.

Sausio 6 dieną sueis lygiai metai nuo aprašomų įvykių. T.Bie-linsko skundą teismas išnagrinėjo ir kitą savaitę bus skelbiama nutartis ar nutarimas. D.Lopatino skundas turėtų būti nagrinėjamas netolimoje ateityje. Ar byla bus baigta iki sausio pradžios, galime tik paspėlioti.