aA
Parlamentinių frakcijų sudarytos darbo grupės parengtame prezidento apkaltos projekte valstybės vadovui pateikiami kaltinimai pagal šešis punktus dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo ir priesaikos sulaužymo.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Apkaltos projektas trečiadienį ryte pateiktas svarstyti frakcijų atstovams. Jau ketvirtadienį tikimasi pradėti rinkti parlamentarų parašus.

Prezidentas yra kaltinamas tuo, jog dėl savo veiksmų tapo pažeidžiamu ir sudarė grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui, neužtikrino valstybės paslapties apsaugos, neteisėtai įtakojo privačių ūkio subjektų veiklą, nesuderino viešųjų ir privačių interesų, savo veiksmais sutrikdė darnų valstybės valdžių funkcionavimą, sudarė prielaidas ir nesiėmė veiksmų užkirsti savo politinio pasitikėjimo patarėjų piktnaudžiavimui.

Apkaltos projekte pažymima, jog kiekvienas šiurkštus Konstitucijos pažeidimas tuo pačiu bus ir duotos priesaikos sulaužymas bei atvirkščiai.

Apkaltos projektą rengęs liberalcentristas Raimondas Šukys BNS teigė esąs įstikinęs, jog tiek dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, tiek su jo susijusio priesaikos sulaužymo Seimas turės kreiptis išaiškinimo į Konstitucinį Teismą.

Todėl R.Šukys atmeta įtarimus, jog Seimas gali atstatydinti prezidentą vien tik remdamasis politine daugumos valia.

Iš viso apkaltos projekte 22 puslapiai teksto. Dokumente, be kaltinimų, taip pat nurodomi argumentai, svarbiausi faktai, įrodymai ar jų šaltiniai.

Apkaltos tekste minimas ir prezidento sprendimas išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę 1,2 mln. litų R.Pakso rinkimų kampanijai skyrusios bendrovės "Avia Baltika" vadovui Jurijui Borisovui, nepaisant Valstybės saugumo departamento vadovo įspėjimų dėl šio asmens veiklos ir prieš jį vykdomo operatyvinio tyrimo.

Šiuo metu Konstitucinis Teismas Seimo prašymu svarsto, ar prezidento dekretas nepažeidė Konstitucijos ir įstatymų.

Apkaltos rengėjai remiasi praėjusią savaitę Seimo patvirtintomis parlamentinės laikinosios tyrimo komisijos išvadomis, kurios teigia, jog prezidentas R.Paksas "buvo ir yra pažeidžiamas", ir tai sudaro grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Apkaltai inicijuoti reikia surinkti ne mažiau kaip 36 parlamentarų parašus. Tačiau tikimasi, jog siūlymą pradėti apkaltą pasirašys gerokai daugiau Seimo narių.

BNS žiniomis, bus siekiama surinkti ne mažiau kaip 85 parlamentarų parašus - tuo pademonstruojant prezidentui, jog Seimui pakaks reikiamų balsų jį nušalinti nuo pareigų.

Apkaltos projektą parengė valdančiųjų Socialdemokratinės koalicijos, Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) bei opozicinių Tėvynės sąjungos - konservatorių bei Liberalų ir centro frakcijų deleguoti atstovai.

Valdančiųjų Lietuvos socialdemokratų partijos ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderiai premjeras Algirdas Brazauskas ir Artūras Paulauskas paragino prezidentą atsistatydinti nelaukiant apkaltos, tačiau R.Paksas atsisako tai daryti.

Inicijavus apkaltą, Seime turės būti sudaryta speciali parlamentinė komisija, kuri rengs išvadas, ar yra pagrindas prezidento apkaltai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.