aA
Antradienį Irako nacionalinio orkestro nariai grojo amerikiečių publikai. Tarp koncerto, kuriuo irakiečiai tikėjosi pagerinti savo šalies įvaizdį, klausytojų buvo ir JAV prezidentas.
Irako orkestras
© EPA-ELTA
"Mes turime ne tik kupranugarius bei dykumas, turime ir išsilavinusių žmonių, - Irako orkestro vadovas Hišamas Šarafas pirmadienį sakė Reuters žurnalistams. - Tai pirmasis žingsnis, kuriuo Amerikos žmonėms siekiama parodyti, jog irakiečiai yra draugiški ir taikūs žmonės".

Pilnai Kenedžio sceninių menų centro salei Vašingtone, JAV ir Irako valstybinių vėliavų apsuptyje, 60 Irako nacionalinio orkestro narių grojo kartu su JAV nacionaliniu simfoniniu orkestru ir violončelininku Jo Jo Ma. Irako orkestro kelionę į JAV parėmė Kenedžio centras kartu su JAV valstybės departamentu.

Prieš koncertą H. Šarafas sakė, kad jam susirūpinimą kelia tai, jog amerikiečiai per televiziją mato irakiečius tik iš neigiamos pusės. Orkestro vadovas išreiškė viltį, jog koncertas, kuriame muzika taps "tarptautine taikos kalba", šį įvaizdį pakeis.

Kenedžio centro prezidentas Michaelas Kaiseris (Maiklas Kaiseris), kuriam mintis pakviesti orkestrą kilo prieš kelis mėnesius lankantis Bagdade, atkartojo šią idėją koncerto klausytojams, pažymėjęs, kad menas turi "galią mokyti ir keisti".

Tarp daugiau kaip 2 tūkst. koncerto klausytojų buvo JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas), jo žmona Laura Bush (Lora Buš), valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) ir gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Ramsfeldas).

Irako orkestras sugrojo šešis kūrinius, įskaitant tris irakiečių aranžuotes, vieną iš kurių sukūrė orkestro dirigentas Mohammedas Aminas Ezzatas. Vienas irakiečių kūrinių, kurį atliekant buvo panaudoti tradiciniai kurdų instrumentai, susilaukė audringų publikos ovacijų. Klausytojai, įskaitant ir JAV prezidentą, plojo atsistoję.

Irako nacionalinis orkestras buvo įkurtas 1959-aisiais. 20 metų su orkestru dirbantis H. Šarafas teigė, kad anksčiau įprastus, kas du mėnesius rengtus, koncertus pastaraisiais metais suorganizuoti tapo ypač sunku, orkestro nariai pasijuto atskirti nuo muzikinio pasaulio. Nuo Irano ir Irako karo pradžios 1980-aisiais, orkestras kentėjo dėl elektros srovės nutrūkimų, mažėjančių atlyginimų ir atlikėjų praradimo.

Trečiadienį Irako orkestro nariai Baltuosiuose rūmuose susitiks su G. W. Bushu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.