aA
Dosniausias prezidento Rolando Pakso remėjas Jurijus Borisovas apie Rusijos pilietybės gavimą turėjo žinoti praėjusių metų vasarą, o ne šių metų kovą, kaip jis tvirtino neseniai liudydamas Konstituciniame Teisme.
Jurijus Borisovas
Jurijus Borisovas
© ELTA
Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", Rusijos ambasados Lietuvoje atstovas spaudai Michailas Paluginas teigė, kad kiekvienas asmuo apie Rusijos pilietybės suteikimo faktą yra informuojamas per vieną mėnesį nuo suteikimo.

Įsaką, kuriuo J.Borisovui buvo suteikta Rusijos pilietybė, prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė 2002 metų birželį.

Vadinasi, jau pernai liepą J.Borisovas turėjo informacijos apie pilietybės suteikimą, bet neskubėjo pasiimti Rusijos paso ir nustatyta tvarka informuoti apie tai Lietuvos institucijų, rašo dienraštis.

Lietuvoje nuo 1962 metų gyvenantis J.Borisovas pirmąkart Lietuvos pilietybę gavo po nepriklausomybės atkūrimo. Tuomet ją galėjo gauti visi nuolatiniai šalies gyventojai.

Teisme jis teigė dar 2000 metų pabaigoje paprašęs Rusijos pilietybės, kurios reikėjo dėl Rusijoje valdomo verslo reikalų. Prezidento rėmėjas Konstituciniame Teisme taip pat sakė, kad Rusijos pilietybė jam išvis gal būtų nerūpėjusi, jei R.Paksas būtų vykdęs pažadą paskirti jį į atsakingas pareigas Prezidentūroje.

Supratęs, kad prezidentas žodžio nesilaikys, J.Borisovas teigė tik šių metų kovą išsiaiškinęs, kad Rusijos pilietybė pagaliau suteikta, ir gavo kitos šalies pasą.

Pilietybės įstatymas numato, kad mūsų šalies pilietybė yra prarandama iš karto, kai asmuo įgyja kitos valstybės pilietybę, gauna pasą arba kitą tai liudijantį dokumentą.

Anot dienraščio, jeigu Rusijos ambasada išsiuntė pranešimą, J.Borisovas prarado Lietuvos pilietybę beveik prieš pusantrų metų, tačiau nuslėpė šį faktą nuo Lietuvos tarnybų. Įgijęs kitos šalies pilietybę ar gavęs tai patvirtinantį dokumentą asmuo turi pranešti Lietuvos institucijoms per 30 dienų.

Rusijos pasą J.Borisovas gavo kovo 18 dieną ir po savaitės paprašė R.Pakso išimties tvarka vėl priimti jį į Lietuvos piliečių gretas. Prezidentas prašymą įvykdė labai greitai - tik per 17 dienų.

J.Borisovui įsimintiną balandžio 11-ają, kai jis antrą kartą gavo Lietuvos pasą, pareigūnai sugebėjo pažeisti daugybę pilietybės suteikimo išimties tvarka procedūrų - Pilietybės komisija sprendimą priėmė neturėdama teisės veikti ir negavusi būtinų dokumentų.

Be to, lietuviškas pasas J.Borisovui buvo išduotas tada, kai R.Pakso dekretas suteikti Lietuvos pilietybę dar nebuvo įsigaliojęs. Pasak dienraščio, po pirmosios apklausos Konstituciniam Teismui kilo abejonių, ar J.Borisovas iš tikrųjų prisiekė Lietuvai.

Yra požymių, kad priesaikos procedūra galėjo neįvykti dėl laiko stokos. Todėl nuspręsta dar kartą apklausti kai kuriuos liudytojus. Jei bus nustatyta, kad liudytojai melavo, jiems gresia baudžiamoji atsakomybė.

Siekdamas kuo greičiau gauti Lietuvos pilietybę J.Borisovas pagalbos kreipėsi į seną prezidento bičiulį Algimantą Drakšą, kuriam į politiką žengęs R.Paksas perdavė savo statybų bendrovę "Restako".

Anot dienraščio, J.Borisovas skubėjo gauti Lietuvos pilietybę, nes ketino vykti į Londoną. Balandžio 11 dieną gavęs lietuvišką pasą bendrovės "Avia Baltika" vadovas balandžio 13 dieną sėdo į lėktuvą, o balandžio 14 dieną pirmadienį vėl sugrįžo į Vilnių.

Lietuvos pasą turinčiam J.Borisovui nereikėjo rūpintis Didžiosios Britanijos viza.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.