aA
Naujojoje Zelandijoje ant Kuko kalno trečiadienį surasti keturi žuvę latvių alpinistai; tai didžiausia alpinistų grupė, žuvusi kopdama į šį aukščiausią šalies kalną.
kalnai
Trijų vyrų ir vienos moters kūnus surado vietos vedlys. Atrodė, kad alpinistai krito žemyn, kai iki viršūnės buvo likę 300 metrų, nurodė Naujosios Zelandijos policija.

Oras šioje vietoje Pietų saloje maždaug 3 754 m aukštyje buvo giedras ir saulėtas. "Apie šių alpinistų dingimą nebuvo pranešta. Kol kas neaišku, ar jie pateko į laviną ar ant jų užvirto ledo luitas", - sakoma policijos pranešime.

Trys žmonės buvo susirišę viena virve, netoliese rastas ir ketvirtasis. Žuvusieji, kuriuos policija nukėlė, buvo rasti virš bazinės stovyklos, kuria dažnai naudojasi į Kuko kalną kopiantys alpinistai.

Ši tragedija - tai jau trečias nelaimingas atsitikimas ant šio kalno per keturias dienas. Nuo metų pradžios ant Kuko kalno iš viso jau žuvo septyni žmonės.

Tūkstančiai turistų iš viso pasaulio plūsta į 70 tūkst. ha Aorakio-Kuko kalno nacionalinį parką kopti į 22 čia esančias viršukalnes. 15 šių kalnų yra daugiau kaip 3 tūkst. m aukščio.

Alpinistai Kuko kalną, į kurį pirmą kartą buvo įkopta 1894 metais, laiko vienu klastingiausių pasaulyje, nes oro sąlygos čia dažnai būna nepastovios ir neprognozuojamos.

Nuo 1907 metų ant šio kalno žuvo 66 žmonės, nurodo Gamtos apsaugos departamentas. Latviai yra didžiausia toje pačioje ekspedicijoje dalyvavusių žmonių grupė, žuvusi kopdama į Kuko kalną, sakė departamento atstovė spaudai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.