aA
Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas antradienį prieš susitikimą Vilniuje su "Investuotojų forumo" nariais kategoriškai atmetė teiginius, neva su Prezidento Rolando Pakso asmeniu susijęs skandalas pademonstravo, jog Lietuvą valdo Rusijos mafija.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
"Kalbos apie tai, kad Lietuvą valdo Rusijos mafija arba kad ji yra susijusi su prekyba ginklais ir terorizmo finansavimu, yra baisūs, nepelnyti pareiškimai", - per interviu Lietuvos radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Lietuvoje jau kelios savaitės tęsiasi, anot Reuters agentūros, politinis chaosas, kilęs saugumo tarnyboms apkaltinus Prezidentūrą ryšiais su Rusijos nusikalstamu pasauliu. Dėl šio skandalo šalyje vyko masiniai protestai, pasigirdo raginimai R. Paksui atsistatydinti ir kilo susirūpinimas, kad likus vos keliems mėnesiams iki įstojimo į Europos Sąjungą (ES) ir Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją (NATO), abu šie blokai gali nusigręžti nuo Lietuvos.

R. Paksas neigia kaltinimus dėl nelegalios veiklos, vadina juos sąmokslu, teigia neatsistatydinsiąs ir lauksiąs, kuo baigsis apkaltos procesas.

"Faktai, sumaišyti su paprasčiausiomis intrigomis, labai pakenkė mūsų įvaizdžiui", - antradienį sakė A. Brazauskas, pridurdamas, jog tarptautinė bendruomenė tam tikra prasme pradeda izoliuoti Lietuvą.

Laikinoji Lietuvos Seimo komisija praėjusią savaitę konstatavo, kad Prezidentas perdavė tretiesiems asmenims konfidencialią informaciją, o jo aplinkos žmonės yra susiję su organizuotu nusikalstamumu. Slaptosios tarnybos pranešime, be to, buvo teigiama, kad su Lietuva, kaip trečiąja šalimi, buvo sudarinėjami neteisėti sandoriai dėl ginklų ir finansuojamas tarptautinis terorizmas.

Atsakingi Lietuvos valdžios atstovai akcentuoja, kad visus šiuos nusižengimus įvykdė R. Pakso rėmėjas ir rusų verslininkas, kuris, pažeisdamas tarptautines sutartis, galbūt net ne per Lietuvos teritoriją pardavė Sudanui karinių sraigtasparnių ir jų dalių.

"Dabar nieko tokio nevyksta, nors anksčiau tai vyko, pirmiausia kalbant apie kontrabandą", - sako NATO reikalų komiteto pirmininkas Vaclovas Stankevičius. Jo ir A. Brazausko tvirtinimu, neteisėtai paviešinta informacija nėra susijusi nei su ES, nei su NATO.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.