aA
Lenkijoje bus surengta keletas konsultacijų su visuomene dėl to, ar šalies teritorijoje leisti dislokuoti Jungtinių Valstijų pajėgas, pirmadienį pareiškė gynybos ministras Jerzy Szmajdzinskis (Ježis Šmaidzinskis), pabrėždamas, kad joks sprendimas šiuo klausimu dar nepriimtas.
Per saulėtekį kyla JAV sraigtasparnis "Chinook"
Per saulėtekį kyla JAV sraigtasparnis "Chinook"
© EPA-ELTA
"Šiandien šiuo strateginiu klausimu mes pradedame konsultuotis su Lenkijos visuomene bei svarbiausiais politiniais sluoksniais", - sakė jis po susitikimo su JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoju politikos klausimais Douglasu Feithu (Daglasu Feitu). "Mes taip pat konsultuosimės su savo sąjungininkais bei kaimynais", - sakė lenkų ministras per bendrą spaudos konferenciją.

Kiek anksčiau ministras pirmininkas Leszekas Milleris (Lešekas Mileris) interviu pareiškė, kad Lenkija yra pasirengusi leisti savo teritorijoje įsteigti JAV karines bazes, jei toks prašymas būtų pateiktas.

D.Feithas į Varšuvą atvyko iš Briuselio, kur kartu su kolega iš Valstybės departamento Marcu Grossmanu (Marku Grosmanu) NATO narių nuolatinių atstovų susitikime pristatė JAV planus dėl pajėgų perdislokavimo.

D.Feithas žurnalistams teigė, jog konsultacijų procesas dar tęsiasi.

Pasak D.Feitho, jis kartu su M.Grossmanu šią savaitę JAV pajėgų Europoje perdislokavimo planus pristatys keliose šalyse, tarp jų ir Rusijoje.

JAV prezidentas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Vašingtonas paspartins derybas su keliomis Europos ir Azijos šalimis dėl JAV užsienio pajėgų dislokavimo.

L.Milleris pirmadienį radijui "Trojka" sakė: "Jei tai priklausytų tik nuo manęs, aš atsakyčiau teigiamai".

J.Szmajdzinskis anksčiau yra sakęs, kad vyriausybė ir prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) aptars bazių klausimą su politinėmis partijomis bei atsižvelgs į viešąją nuomonę.

Lenkija buvo viena artimiausių JAV sąjungininkių per karą, kurio metu buvo nuverstas Irako vadovas Sadamas Huseinas. Be to, ji nusiuntė beveik 2,5 tūkst. karių į Iraką, kur vadovauja vienai iš trijų karinių zonų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.