aA
Pasak Danijos užsienio reikalų ministro, Europos Sąjunga (ES) siekia turėti ženklesnę ekonominę ir politinę įtaką Gruzijoje, kad būtų išvengta dar didesnio nestabilumo šalyje, kurios prezidentas Eduardas Ševardnadzė praėjusį mėnesį pasitraukė iš posto.
Eduardas Ševardnadzė
Eduardas Ševardnadzė
© EPA-ELTA
Apie tai Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris (Peras Stigas Meleris) kalbėjo po 15 dabartinių ir 10 būsimųjų ES valstybių užsienio ministrų susitikimo, kuriame buvo svarstomi užsienio politikos klausimai. Danijos atstovas pareiškė, jog jie yra rimtai susirūpinę nestabilia Kaukazo valstybės situacija.

"Susitikime buvo nutarta, jog ES turi padidinti savo ekonominę ir politinę įtaką Gruzijoje, kad valstybė nesusiskaldytų ir nežlugtų", - žurnalistams sakė P. S. Moelleris.

Stabilumas buvusioje Sovietų Sąjungos valstybėje Vakarų šalims svarbus ir dėl to, kad per Gruziją rengiamasi tiesti naftotiekį, kuriuo Kaspijos jūros nafta bus transportuojama į Viduržemio jūros pakrantę.

Buvęs šalies prezidentas E. Ševardnadzė praėjusį mėnesį buvo nuverstas taikiu opozicijos pasipriešinimu po kelias savaites trukusių protestų. Neramumai kilo po lapkričio 2 dieną įvykusių rinkimų, kurių rezultatai, pasak opozicijos, buvo suklastoti.

Nauji prezidento rinkimai Gruzijoje turėtų įvykti sausio 4 dieną. Iki to laiko šaliai vadovauja Nino Burdžanadzė. Naujų parlamentinių rinkimų data kol kas nepaskelbta.

Kai kurie analitikai baiminasi, jog separatistinės Gruzijos sritys gali siekti nepriklausomybės ir sukelti panašią situaciją kaip praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje, kuomet šalis buvo draskoma pilietinio karo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.