aA
JAV karinė vadovybė parengė naują kovos su Irako partizanais taktiką: JAV kariuomenė areštuoja sukilėlių giminaičius ir griauna namus, kur buvo planuojami išpuoliai prieš Amerikos kareivius, pranešė antradienį Pentagono atstovai.
Irakiečiai protestuoja
Irakiečiai protestuoja
© EPA-ELTA
JAV kariškiai neigia, jog ėmė pavyzdį iš izraeliečių, slopinančių palestiniečių sukilimą Gazos Ruože ir Vakarų Krante, nors šįmet jie važiavo į Izraelį pasikeisti su Izraelio gynybos pajėgomis patyrimu, kaip kovoti miesto sąlygomis.

"Pastarosiomis savaitėmis mes ėmėme kur kas aktyviau kovoti su buvusio režimo likučiais, siekdami užbėgti už akių planuotiems išpuoliams prieš mūsų žmones", - sakė interviu Pentagono atstovas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

"Nauja tai, kad mes tikriname namus dėl dviejų priežasčių: jeigu sužinome, kad jie buvo naudojami planuoti ar įgyvendinti išpuoliams prieš mūsų kariuomenę, arba gauname informacijos, kad juose buvo gaminami arba laikomi ginklai atakoms", - sakė jis.

Kitas Gynybos departamento atstovas patvirtino laikraščio "The New York Times" pranešimą apie JAV kariuomenės ieškomų Irako sukilėlių šeimos narių areštus. Jis pabrėžė, kad areštais daromas spaudimas ir kad JAV kareiviai neketina tokiu būdu versti kovotojus pasiduoti.

"Mes negrobiame įkaitų. Mes sulaikome giminaičius, jeigu sužinome, kad jie palaiko ryšius su mūsų ieškomais žmonėmis ar žino, kur slapstosi bėgliai", - sakė jis.

Laikraščio reportaže pasakojama, kad mažiausiai bent vienas Irako kaimas buvo aptvertas spygliuotąja viela ir išvažiuojantys ir įvažiuojantys gyventojai tikrinami amerikiečių blokavimo poste. Tokią taktiką taiko Izraelis kariai su Palestinos kovotojais.

Vienas JAV karininkas, dalyvavęs rengiant karinę doktriną ir užtikrinant kovinę parengtį, laiške išspausdintame armijos žurnalo liepos mėnesio numeryje, papasakojo apie tai, kaip Amerikos kareiviai lankėsi Izraelyje ir aptarė kovos veiksmų miesto sąlygomis taktiką.

Jis papasako, kad vizitas į Izraelį vyko šių metų sausį - dar gerokai prieš karo Irake pradžią.

Tačiau Pentagono atstovas ragina nelyginti Izraelio metodų su nauja JAV taktika Irake.

"Mes nusprendėme laikytis agresyvesnės pozicijos, atsižvelgdami į vietos sąlygas, o ne remdamiesi tuo, kas vyksta kitose šalyse", - sakė jis.

Neseniai Havidžos kaime, esančiame į Vakarus nuo Kirkuko, JAV armija buldozeriais išgriovė pagyvenusios irakiečių poros namo sieną, nes rado jame sprogios medžiagos saugyklą.

Iš pradžių buvo įsakyta sugriauti visą namą, bet JAV karininkas pasigailėjo pagyvenusių žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.