aA
Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja pirmadienį nubalsavo priimti palestiniečių inicijuotą rezoliuciją, kurioje Tarptautinio Teisingumo Teismo klausiama, ar Izraelis teisiškai privalo likviduoti savo sieną Vakarų Krante.
JT Generalinės Asamblėjos sesija
JT Generalinės Asamblėjos sesija
© EPA-ELTA
Už rezoliuciją balsavo 90 narių, jai nepritarė 8, o 74 susilaikė. Šie neįprasti skaičiai rodo, kaip buvo abejojama dėl prašymo Hagoje įsikūrusiam teismui pateikti savo patariamąją nuomonę.

Rezoliucijai nepritarė Jungtinės Valstijos, Izraelis, Australija, Etiopija ir Ramiojo vandenyno valstybėlės Nauru, Maršalo Salos, Mikronezija bei Palau.

Izraelis teigia, jog 150 km ilgio siena, kurią sudaro tvoros, mūro sienos ir grioviai, yra reikalinga, tam, kad į jo teritoriją negalėtų patekti kovotojai mirtininkai, dėl kurių per pastaruosius trejus metus žuvo daugiau kaip 400 izraeliečių.

Palestiniečiai tvirtina, kad ši siena, kuri vietomis nusidriekia toli į jų teritoriją, yra žemių grobimas ir mėginimai iš anksto nustatyti būsimas valstybės ribas.

Jeruzalėje premjero Arielio Sharono (Arielio Šarono) patarėjas Raananas Gissinas (Raananas Gisinas) sakė, jog Izraelis kalbės teisme, "kad parodytų", jog izraeliečiai "turi visas teises į savigyną".

Tačiau Izraelio teisingumo ministras, centristų partijos "Shinui" lyderis, paprašė vyriausybės atnaujinti debatus dėl to, ar numatoma sienos vieta nėra pernelyg toli palestiniečių teritorijoje.

Visos šalys, įskaitant ir Jungtines Valstijas, kritikavo šios sienos statybą. Tarp susilaikiusiųjų buvo Europos valstybės, kurios tvirtina, jog šiuos klausimus reikia spręsti derybomis, o ne tribunole.

Tarptautinis Teisingumo Teismas buvo įsteigtas teisiniams valstybių ginčams nagrinėti ir patariamajai nuomonei teikti.

Teismo nuomonė padidintų diplomatinį spaudimą Izraeliui, be to, teisiškai ji būtų svaresnė už Generalinės Asamblėjos rezoliuciją, kuri nėra įpareigojanti.

Po to, kai JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas) lapkričio 28 dieną nurodė, jog sienos statyba rimtai kenkia palestiniečiams, arabų šalys prašė surengti neeilinę sesiją. Pasak K.Annano, Izraelis turi teisę ginti savo piliečius, bet tai neturėtų prieštarauti tarptautinei teisei.

Pirmadienio rezoliucijoje sakoma, kad sienos statyba pažeidžia 1949 metais sudarant paliaubas nustatytą ir JT paremtą ribą, vadinamąją žaliąją liniją, ir "de facto aneksuoja dideles teritorijos dalis".

Rezoliucijoje Tarptautinio Teisingumo Teismo prašoma "skubiai pateikti patariamąją nuomonę tokiu klausimu: kokios yra Izraelio statomos sienos ...teisinės pasekmės, ...atsižvelgiant į tarptautinės teisės nuostatas ir principus, įskaitant 1949 metų Ketvirtąją Ženevos konvenciją ir atitinkamas Saugumo Tarybos ir Generalinės Asamblėjos rezoliucijas?"

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.