aA
Nuo premjero Algirdo Brazausko priklausys, kas Lietuvai atstovaus aukščiausioje ir įtakingiausioje Europos Sąjungos vykdančiojoje institucijoje - Europos Komisijoje (EK). Būtent premjerui teks atsakomybė parinkti kandidatą į komisarus, suderinti jį su Prezidentūra ir Seimu bei teikti tvirtinti Vyriausybei.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© ELTA
Tai antradienį rašo dienraščiai "Lietuvos žinios" ir "Kauno diena".

Daugiausia galimybių išvykti į Briuselį turi finansų ministrė Dalia Grybauskaitė, juolab kad EK esą nedviprasmiškai užsiminė laukianti būtent moters.

Praėjusia savaitę EK pirmininkas Romano Prodi išsiuntė laiškus būsimosioms Europos Sąjungos (ES) narėms ir paprašė nurodyti savo kandidatus į komisarų postus iki kitų metų sausio pabaigos. Tarp jų esą turėtų būti mažiausiai trys moterys.

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis teigė, kad Lietuva dėl kandidatų apsispręs dar šių metų pabaigoje, vėliausiai - sausio pradžioje. Ministras teigė, jog tam turės reikšmės politinis susitarimas tarp valdančiosios koalicijos partnerių, tačiau siūlymas EK turėtų būti pateiktas Vyriausybės sprendimu.

Pasak premjero Algirdo Brazausko atstovės spaudai Nemiros Pumprickaitės, siūlyti kandidatūrą yra Vyriausybės vadovo kompetencija. "Premjeras prisiims asmeninę atsakomybę už jo siūlomą asmenį, teiks tą kandidatūrą EK pirmininkui R.Prodi. Jei bus gautas teigiamas atsakymas, ji bus tvirtinama Vyriausybės nutarimu", - sakė N.Pumprickaitė.

URM sekretorius Rytis Martikonis patvirtino, kad siūlymą dėl kandidato R.Prodi turės pateikti premjeras. Pareigūnas teigė nemanąs, jog šį procesą reikėtų formalizuoti, nes EK - viršnacionalinė institucija. "Tas žmogus nėra skiriamas šaliai atstovauti, jis jau nebus Lietuvos jurisdikcijoje", - kalbėjo R.Martikonis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Gedimino Kirkilo nuomone, kandidatūras turėtų apsvarstyti valdančiosios partijos. G.Kirkilas pripažino, kad per neoficialius pokalbius dažniausiai minimos finansų ministrės D.Grybauskaitės ir Europos komiteto vadovo Petro Auštrevičiaus pavardės. Šias kandidatūras jis įvardijo kaip solidžias ir lygiavertes.

Dienraščio "Kauno diena" teigimu, kandidatais į komisarus taip pat laikomi Seimo Europos reikalų komiteto vadovas Vytenis Andriukaitis, konservatorių lyderis, ekspremjeras Andrius Kubilius.

V.Andriukaitis dienraščiui "Lietuvos žinios" teigė, jog naujosios ES narės turi pasiūlyti ne vieną kandidatą, o jų sąrašą. Esą pagal Konvento dėl ES ateities siūlymą į jį turi būti įtraukti "trys ne tos pačios lyties kandidatai". Parlamentaras pažymėjo, kad lyčių lygių galimybių principas įtvirtintas ne tik ES konstitucinėje, bet ir Lietuvos stojimo į ES sutartyse. V.Andriukaitis taip pat sakė manąs, jog Vyriausybė, prieš priimdama sprendimą, turėtų tartis su Seimo frakcijomis, gal net su ERK bei URK.

Dienraščio teigimu, R.Prodi savo laiške reikalauja, jog kandidatai būtų nepriekaištingos reputacijos, pasižymėję bei "deramo politinio svorio" politikai.

Šiuo metu Briuselyje "tvirtomis" kandidatėmis į EK komisares laikomos lenkė Danuta Huebner ir latvė Sandra Kalnietė. Anot dienraščio šaltinių, D.Grybauskaitės pavardė šiame kontekste irgi dažnai minima.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.