aA
Kai Lietuvoje “šliaužiantis perversmas”, R.Pakso nuomone, gviešdamasis į Prezidento galvą, dar tik ropoja link Daukanto aikštės, Rusijoje parlamentinis kairiųjų pučas jau įvyko: prezidentinė partija “Vieningoji Rusija” gavo beveik 40 proc. balsų, Rusijos komunistai – beveik 13 proc., V.Žirinovskio liberaldemokratai – 12 proc., o kairiųjų nacionalistų “Tėvynė” 9 proc. rinkėjų balsų.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
Tokiu būdu Dūmoje kairieji gali turėti du trečdalius (mažiasiai 300 iš 450) mandatų, kurie reikalingi priimant labai svarbius Rusijai sprendimus. Už parlamento borto lieka G.Javlinskio “Jabloko” ir “Dešiniųjų jėgų sąjunga”, įnirtingai gynusios suimtą verslininką M.Chodorkovskį ir visą stambųjį verslą nuo Kremliaus represijų.

Galima sakyti, kad Rusijoje nuo 1991 metų įvyko trečiasis pučas, tiesa, šįkart demokratinėmis priemonėmis.

Valdžia Rusijoje pasislinko į kairę. Galbūt “Vieningoji Rusija” ir nėra tipiška kairioji jėga, jos nesugretinsi su G.Ziuganovo komunistais ar socialistais iš stebėtiną šuolį padariusios partijos “Rodina”, tačiau visų jų programiniai teiginiai daug kuo panašūs. Net ir V.Žirinovskis, sukūręs savotiško klouno nacionalisto įvaizdį, kaip rašo italų “La Stampa”, niekada Kremliaus nepuolė, o visada palaikė vyriausybės iniciatyvas. Jam buvo priimtina ir V.Putino didžiavalstybinė šovinistinė pozicija.

Pats gi prezidentas gali švęsti pergalę: jo partija “Vieningoji Rusija” buvo sukurta karo Čečėnijoje ksenofobijos sąlygomis, o dabar skatina neapykantą turtingiems ir ketina pažaboti demokratinę žiniasklaidą. Sumaniai laviruodamas tarp ekonomikos liberalizavimo ir represijų prieš stambųjį verslą, tarp flirto su Vakarais ir priešiškumo viskam, kas vakarietiška, V.Putinas pelnė eilinių rusų, daugiausiai iš provincijos, pasitikėjimą – tų rusų, kurių penktadalis 145-milijoninėje šalyje gyvena tik už 200 litų per mėnesį, tai yra žemiau skurdo ribos.

Dar daugiau: V.Putinas užsitikrino sau pergalę kovą įvyksiančiuose prezidento rinkimuose, nes jis įrodė, kad įvedė tvarką. Ne tik vidaus ekonomikoje, bet ir tarptautinėje politikoje. Net 72 procentai pripažįsta, kad ji buvo sėkminga. Kaip pastebi austrų “Der Standard”, šio reitingo nenumuša net 68 procentai apklaustųjų, kurie nepastebėjo V.Putino sėkmės Čečėnijos kare ir kovoje su terorizmu po tragiškosios Rugsėjo 11-osios.

V.Putino “palyda” liks ta pati: Maskvoje meru perrinktas J.Lužkovas, Buriatijos autonominėje vienmandatėje apygardoje užtikrintą pergalę (82 proc. balsų) švenčia Josifas Kobzonas, Voroneže – Genadijus Raikovas, Sankt Peterburge – Genadijus Selezniovas ir t.t. Tai girdėtos, netoli nuo V.Žirinovskio “ultrų” nutolusios pavardės. Jeigu dar pridursime neseniai per TV girdėtus pastarojo vogravimus apie politinę krizę Lietuvoje bei J.Kobzono keiksmažodžius Lietuvos politikos veikėjų ir pareigūnų atžvilgiu, nesunku tikėtis, kad debesys iš Rytų telkiasi ir gali pajudėti Lietuvos link.

Virš Lietuvos pakanka ir savų tamsių debesų. O čia dar V.Žirinovskis giria R.Paksą, J.Kobzonas linčiuoja jo lietuviškuosius oponentus. Tendencija aiški: Maskvai vis labiau nepatinka šurmuliuojantis Vilnius, nors čia, skirtingai negu Latvijoje ar Estijoje, rusofobija negaluoja tik vienas kitas veikėjas, nėra spaudimo rusakalbių atžvilgiu, o Lietuvos vadovų santykiai su V.Putinu švelnūs kaip mažamečių vaikų darželyje…

Bet klimatas dabar gali keistis. Baisu, kad naujieji Dūmos “kairiukai” kokiu nors slaptu scenarijumi nepastūmėtų tūkstantinės R.Pakso šalininkų armijos tragiškai sandūrai su “antipaksininkais”. Praėjusį šeštadienį Vilniuje jau galima buvo pajusti degėsių kvapą…Labai svarbu, prie kurios stovyklos prisišlies populiariausia Lietuvos politinė jėga – V.Uspaskicho Darbo partija. Peršasi nerimą kelianti mintis, kad kartu su artėjančia apkalta gali atsiristi ir atgalinė banga. Tuomet R.Paksas pasikvies J.Kronkaitį kitokiam pokalbiui. Tuomet į gatves gali išriedėti… Na, bet neprognozuokim kataklizmų. Geriau pasirinkime pasakose skrajojančio Karlsono ir susitikimuose nuolat kartojančio Prezidento posakį: ramybės, tiktai ramybės…

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.