aA
Palestiniečių pareigūnai pirmadienį, žlugus Egipto remiamoms pastangoms dėl ugnies nutraukimo, siekia naujų derybų su kovotojais paliaubų klausimu.
Yasseras Arafatas
Yasseras Arafatas
© EPA-ELTA
"Hamas", "Islamo džihadas" ir dar trys palestiniečių grupuotės sekmadienį atmetė Egipto pasiūlymą sustabdyti išpuolius prieš izraeliečius, kad būtų suteiktas naujas postūmis JAV remiamam taikos "kelio gairių" planui, kuriame numatyta 2005 metais įsteigti Palestinos valstybę.

Tačiau palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) judėjimo "Fatah" nariai sakė, jog nesutiks, kad galutinis atsakymas būtų neigiamas ir pamėgins įtikinti kovotojus apsigalvoti.

"Dialogas su grupuotėmis okupuotose teritorijose tęsis, ir palestiniečių (ministrų) kabinetas toliau sieks taikos nepaisydamas, kad Kairo derybos žlugo", - Egipte žurnalistams sakė "Fatah" aukšto rango pareigūnas Ahmedas Ghneimas (Ahmedas Gneimas).

Ugnies nutraukimas laikomas esmine sąlyga "kelio gairių" planui išjudinti. Šis planas numato abipusius žingsnius trejus metus trunkančiam smurtui nutraukti, tarp jų - palestiniečių kovotojų nuginklavimą ir žydų gyvenviečių statybų sustabdymą okupuotose žemėse.

Palestiniečių premjeras Ahmedas Qurie (Ahmedas Kurija) staiga pasitraukė iš derybų Kaire, kai paaiškėjo, kad žengiama į aklavietę. Šių derybų nesėkmė tikriausiai sutrukdys A.Qurie planams surengti viršūnių susitikimą su Izraelio premjeru Arieliu Sharonu (Arieliu Šaronu).

A.Sharonas ir jo padėjėjai pasiūlė palestiniečiams tylias paliaubas ir sakė, kad Izraelis nutrauks karines operacijas, jei palestiniečių kovotojai sustabdys išpuolius.

"Hamas", kuris vykdė kovotojų mirtininkų išpuolių kampaniją, nurodė esąs nusiteikęs sustabdyti išpuolius prieš civilius izraeliečius, bet ir toliau rengs juos prieš žydų naujakurius bei kareivius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.