aA
Nors oficialūs Lenkijos vadovai kol kas neigia, jog jų šalyje bus įkurtos JAV karinės bazės, tokia galimybė tampa vis akivaizdesnė. Šalies Gynybos ministerija pranešė, kad pirmadienį į Varšuvą atvyko JAV valstybės departamento ir Pentagono delegacija, kuri ketina aptarti galimybę įkurti šalyje JAV karinę bazę.
JAV kariuomenė
JAV kariuomenė
© EPA-ELTA
Pasak dienraščio "Gazeta Wyborcza", amerikiečius ypač domina Kšesino aviacijos bazė, esanti netoli Poznanės miesto.

Be to, Seimas jau pakeitė įstatymą dėl svetimos kariuomenės buvimo ir judėjimo Lenkijos teritorijoje. 1999 metais priimtas įstatymas buvo nustatęs, kad Lenkijoje vienu metu ne ilgiau kaip tris mėnesius gali būti 1 000 užsienio kareivių.

O naujoje šio įstatymo redakcijoje, priimtoje šių metų pradžioje, nurodoma, kad apribojimai nebus taikomi tais atvejais, kai užsienio kareiviai dislokuojami Lenkijoje vadovaujantis bendradarbiavimo sutartimi, taip pat dalyvauja humanitarinėse arba kovos su terorizmu akcijose.

Lenkijos užsienio reikalų ministras šeštadienį sakė, jog kol kas Varšuva iš JAV jokių oficialių pasiūlymų dėl karinių bazių steigimo nėra gavusi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.