aA
Premjeras Andrius Kubilius įžvelgia analogijų tarp karaliaus Mindaugo karūnavimo ir dabartinės šalies padėties.
Kalboje, transliuotoje per Lietuvos radiją ketvirtadienį, premjeras A. Kubilius priminė, kad beveik prieš 750 metų Lietuvos didysis kunigaikštis Mindaugas pasiekė didelę politinę ir diplomatinę pergalę, kai 1253 m. liepos 6 dieną popiežiaus sprendimu jis buvo karūnuotas Lietuvos karaliumi.

"Tai buvo pirmieji akivaizdūs Lietuvos integracijos į Europą žingsniai", sakė premjeras.

Pasak jo, šiandieninė mūsų valstybės padėtis turi kai kurių panašumų su Mindaugo laikų Lietuva, nes vėl reikia ieškoti kelių į Europą, daryti viską, kad mažintume savo atitrūkimą nuo Europos Sąjungos valstybių bei neatsiliktume nuo sparčiai pažangos keliu žengiančių kaimynų.

A. Kubiliaus nuomone, praėjus jau kiek daugiau nei dešimčiai metų nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, atėjo laikas aptarti nueitą kelią ir numatyti tikslus bei veiklos gaires ateičiai.

Kalboje premjeras pabrėžė, kad Lietuvos kelyje "narystė NATO ir Europos Sąjungoje yra tarsi gairės šiame kelyje" ir vadino narystę būdu užsitikrinti saugumą ir galimybę laisvai kurti savo bei savo vaikų ateitį.

"Santykių su Europa klausimas mums yra atsilikimo arba pažangos klausimas", sakė A. Kubilius.

Pasak jo, turime nedaug laiko ir negalime leisti sau trypčioti vietoje arba gręžiotis atgal.

Premjeras išreiškė viltį, kad istorijos pamokos nenuėjo veltui ir kad pavyks išvengti tokio neapibrėžtumo laikotarpio, kurį išgyveno pomindauginė Lietuva.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.