aA
Rusija diskretiškai pataria JAV pareigūnams dėl Afganistano, bet "daugiau niekada" nesiųs savo karių į šią karo nualintą šalį, sekmadienį sakė premjero pavaduotojas Sergejus Ivanovas. "Beje, kitais metais, galvoju, ISAF (JAV vadovaujamos Tarptautinės saugumo paramos pajėgos) viršys sovietų rekordą dėl buvimo Afganistane trukmės", - sakė S.Ivanovas, atsakinėdamas į klausimus regiono saugumo konferencijoje Singapūre.
JAV karys netoli Kandaharo (Afganistanas) žvelgia pro savo taikiklio optiką
JAV karys netoli Kandaharo (Afganistanas) žvelgia pro savo taikiklio optiką
© Reuters/Scanpix

ISAF Afganistane veikia nuo pat invazijos, kurią JAV surengė po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų ir kurios metu buvo nuverstas Talibano režimas.
S.Ivanovas, buvęs gynybos ministras, atsisakė komentuoti JAV taktiką Afganistane, bet paragino labiau stengtis pagerinti socialinę ir ekonominę infrastruktūrą, taip paremti karines pastangas prieš kovotojus.

"Negaliu duoti patarimų, ypač - viešai, - sakė S.Ivanovas į metinę "Šangrilos dialogo" konferenciją susirinkusiems gynybos ministrams, kariškiams ir mokslininkams. - Turiu prisipažinti, ... (kad) susitikę su Amerikos gynybos sekretoriais, centrinės žvalgybos vadovais, Valstybės departamento vadovais tai aptarėme. Jei mūsų paprašoma, mes atsakome, bet sunku komentuoti viešai, tikrai sunku".

S.Ivanovas, kuris kalbėjo konferencijai artėjant prie pabaigos, sakė, jog Rusija įvairiais būdais remia ISAF, įskaitant logistiką, transportą ir žvalgybą, bet atmetė galimybę, kad Maskva kada nors nusiųs savo karių į Afganistaną.

"Daugiau niekada joks rusų karys neįžengs į Afganistaną, - sakė jis. - Manau, jūs suprantate, kodėl. Tai lyg klausti Jungtinių Valstijų, ar jie nesiųs karių į Vietnamą. Tai panašu. Tai visiškai neįmanoma".

Sovietų okupacija Afganistane, kuri tęsėsi nuo 1979 iki 1989 metų, kainavo Sovietų Sąjungai daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių ir prisidėjo prie jos subyrėjimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.