aA
Į festivalį „Susitikimas Ežio dvare“ pakvietė išpuoselėta Anapilin išėjusio vaikų poeto Martyno Vainilaičio sodyba Vaitakarčmio kaime Varėnos rajone, toks renginys čia vyksta kas dveji metai. Šiemet suvažiavo būriai vaikų iš Varėnos ir Alytaus rajonų.
Ežio dvaras - pasakų karalystė vaikams
© "Ūkininko patarėjas"

Varėnos r. savivaldybės viešoji biblioteka, ruošdamasi antrajam moksleivių meninės kūrybos festivaliui, buvo paskelbusi piešinių, rašinių ir eilėraščių konkursus. Besirenkančius į renginį pasitiko sodybos šeimininkė, garsi dailininkė tekstilininkė ir knygų grafikė Sofija Vainilaitienė.

Ji priminė, jog Martynas daug rašė mitologijos tema, apie baubus, velnius, laumes, brukneles ir ežius. Poeto eilės, pasakos poezijos gyslelę pažadino ne vienos kartos vaikų širdelėse. Jis neabejotinai būtų laimingas, matydamas savo sodyboje ne tik jo kūrybos motyvais sukurtas 10 skulptūrų, įamžinusias atminimą ir kūrybą, bet ir siaučiančius savo mažuosius skaitytojus.

Varėnos vicemeras Alvydas Valeiša pastebėjo, kad tokiame gamtos prieglobstyje poetui tikrai buvo lengva ir smagu kurti. M. Vainilaitis čia vasarojo beveik 30 metų ir parašė daug poezijos kūrinių.
Šiemet Varėnos r. savivaldybė įsteigė Martyno Vainilaičio premiją, kurią pelnė Elena Kurklietytė už knygą „Šešėlių verpėja. Laukinės Todės istorija“. „Ši premija rašytojus paskatins atsigręžti į lietuvių tautosaką, mitus ir sakmes. Martynas savo herojų ieškojo iš šios aplinkos ir lietuvių mitologijos klodų“, – džiaugdamasi kalbėjo laureatė. Rašytoja taip pat prisipažino, kad medžiagą knygai rinko net penkerius metus.

Literatūrinės kūrybos konkurse jėgas išmėgino 17 Varėnos r. ir Alytaus vaikų. Nugalėtoju pripažintas 3 klasės moksleivis iš Marcinkonių Rėjus Valentukevičius, parašęs pasakaitę „Baubas“.
Net 73 moksleiviai sukūrė 58 piešinius, 19 geriausių gavo apdovanojimus, aišku, kad M. Vainilaičio knygas. Dar po knygą pelnė visi vaikai, padeklamavę nors vieną šio poeto eilėraštį.

Lauko scena tapusioje aikštelėje Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistai, pasipuošę nepaprastai gražiais drabužiais, atliko ištraukas iš Jono Tamulionio operos „Bruknelė“, sukurtos pagal M. Vainilaičio poemą. Festivalio Vaitakarčmyje dalyviams koncertavo dainininkai Joana Gedminaitė, Rafailas Karpis, Inesa Linaburgytė, Ligita Račkauskaitė, Eugenijus Vasilevskis ir Liudas Norvaišas.

Vaikams labai patiko žaisti, kopėtėlėmis lipti į ,,Ežio namą“, suptis sūpuoklėse. Prieš ketverius metus Varėnos r. savivaldybės viešoji biblioteka parengė projektą „Vaikystės žemėje. Martyno Vainilaičio muziejaus ir skulptūrų parko įkūrimas Vaitakarčmio kaime“, kuris laimėjo finansavimą. Tautodailininkas Adolfas Teresius iš Garliavos (Kauno r.) išdrožė keturis nykštukus, tris velnius, raganą ir nykštuką Adą, sūpuokles ir „Ežio dvarą“. Visos šios skulptūros ir puošia sodybą, jau gavusią Ežio dvaro vardą.

S. Vainilaitienė mielai kviečia paviešėti vaikus iš visos Lietuvos, tik prieš atvykstant reikia suderinti laiką.