aA
Išvengę nuopuolio į bedugnę 2009 m. finansinės krizės metu, Rusijos oligarchai atgavo jėgas ir ketina tuo pasinaudoti, rašo „Le Figaro“.
Žurnalo „Forbes“ duomenimis, šiandien Rusijoje yra 62 milijardieriai, kurių turtas skaičiuojamas doleriais, tai 30 žmonių daugiau nei 2009 m.; bendras jų turtas siekia 243 milijardus eurų (839 milijardus litų), palyginus su 116 milijardų eurų (400,5 milijardo litų) praėjusiais metais, praneša inopressa.ru.
Rusų oligarchai verčiami investuoti į Sočį, Š.Kaukazo plėtrą
© A.Didžgalvio nuotr.

Tokio augimo priežastis – žaliavų ir akcijų kainų augimas, o taip pat valstybės parama.
„Sekdamas savo pirmtako Boriso Jelcino pavyzdžiu, buvęs prezidentas, dabartinis ministras pirmininkas šio dešimtmečio pradžioje subūrė aplink save nedidelę grupę oligarchų, kurie pasidalino pagrindinius žaliavinės sovietų ekonomikos aktyvus, – rašo korespondentas Pierre‘as Avrilis. – 2009 m. finansinės krizės metu jo palaikymas tapo akivaizdus.

Nuo jų bendrovių priklauso ištisų regionų išgyvenimas ir Maskva privalėjo teikti jiems paramą, siekdama išvengti socialinio proveržio ir tuo pat metu priversdama juos masiškai atleisti darbuotojus. Be ministro pirmininko pagalbos Igoris Ziuzinas, Romanas Abramovičius ir ypač Olegas Deripaska galėtų išnykti iš pasaulio kronikų puslapių“, – rašoma leidinyje.

Pastaraisiais mėnesiais milijardieriai vis dažniau „išreiškia savo dėkingumą valdžiai“ ir „vietoje valstybės finansuoja Kremliui svarbius projektus“. Cerkvės, kuri yra vienas iš Rusijos ideologijos ramsčių, pagalbos nišą užėmė pramonininkai, panaudojantys galimybe „pigiai įgyti įtaką“ ir tuo pat metu švarią sąžinę. „Tačiau neseniai vyriausybės reikalavimai padidėjo. Dabar V. Putinas reikalauja, kad oligarchai finansuotų didelės apimties projektus“, panašius į Rusijos „Silicio slėnį“, teigiama laikraštyje.

„Kartais reikalaujama, kad oligarchai finansuotų projektus, labai mažai susijusius su jų veiklos sritimi, pavyzdžiui, Olimpinių žaidynių organizavimą Sočyje arba korupcijos ir terorizmo kamuojamo Šiaurės Kaukazo plėtrą“, – pripažįsta laikraštis.

Vieno vakarų bankininko teigimu, „Sočyje egzistuoja tik banditizmas, nei viena Europos bendrovė nesutiks ten investuoti pinigų, todėl V. Putinas neturi pasirinkimo: jis priverstas kreiptis į oligarchus.“ Aleksejus Milleris, Vladimiras Potaninas, Olegas Deripaska ir Germanas Grefas pradėjo investuoti lėšas į Sočį, praneša leidinys.

Nemalonėn patekęs Čerkizovsko turgavietės savininkas Telmanas Ismailovas buvo „reabilituotas“ mainais į viešbučių statybą regione. Kitam oligarchui, kaltinamam vengimu mokėti mokesčius ir pabėgusiam į Londoną Michailui Gucerjevui buvo atleista ir jis pažadėjo investuoti lėšas į Ingušetijos plėtrą.

„Niekas nesodins jūsų į kalėjimą, jei atsisakysite investuoti į Šiaurės Kaukazą. Tačiau jei nesate lojalus, jums gali kilti problemų su mokesčių arba antimonopoline tarnyba ir tuomet niekas jums nepadės“, – cituoja laikraštis Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos prezidento Aleksandro Šochino žodžius. Oligarchas „niekada neturi nusisukti nuo jį maitinančios rankos“, – pateikia išvadą Pierre‘as Avrilis.