aA
Policijos pareigūnai per pirmąją brandos egzaminų sesijos savaitę neužfiksavo bandymų parduoti užduotis ar su tuo susijusių pažeidimų. Tai BNS penktadienį pranešė Policijos departamento atstovė Lina Nemeikaitė.
Policija pirmąją egzaminų sesijos savaitę neužfiksavo bandymų parduoti užduotis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Pirmadienį užfiksuotą bandymą internete tariamai parduoti lietuvių kalbos valstybinio egzamino užduotis policija įvertino kaip pokštą, nes "pardavėjai" pateikė neegzistuojančius telefono numerius.

Šią savaitę vyko valstybiniai lietuvių kalbos, istorijos ir informacinių technologijų egzaminai.

Valstybinių brandos egzaminų sesijos metu policija teigia stebinti situaciją ir kaupianti bet kokią informaciją apie bandymus pardavinėti egzaminų užduotis.

Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, prieš egzaminų sesiją susitikęs su Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktoriumi Sauliumi Zybartu, patikino, kad policijos pareigūnai imsis visų būtinų priemonių, kad Lietuvos gyventojai nebūtų apgaudinėjami, o tariamos egzaminų užduotys nebūtų pardavinėjamos.

Buvo teigiama, kad per egzaminus policijos pareigūnai prie mokyklų ir jaunimo susibūrimo vietose sustiprins viešosios tvarkos kontrolę, domėsis jaunuolių užsiimama veikla, prieš kiekvieną egzaminą stebės interneto erdvę ir bandys užkirsti kelią galimoms nusikalstamoms veikoms.

Bandantys egzaminų užduotis parduoti ar kitaip platinti ir bandantys jas gauti asmenys gali būti baudžiami bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

2006-aisiais kilus skandalui dėl egzaminų užduočių paviešinimo atsistatydino tuometinis NEC vadovas, pranešimų apie pažeidimus būta ir vėlesniais metais.

Pasak policijos, 2008 metais pavyko nustatyti asmenį, kuris platino netikras egzamino užduotis ir šio piliečio atžvilgiu buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už pasikėsinimą padaryti nusikalstamą veiką bei sukčiavimo.

Kitą savaitę vyks pirma mokyklinio muzikologijos egzamino dalis, valstybinis matematikos egzaminas, mokyklinis geografijos egzaminas, taip pat valstybinis chemijos egzaminas ir valstybinis užsienio kalbos (rusų) egzaminas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.