aA
Vokietijos kaclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, jog kandidatu į šalies prezidento postą pasirinko konservatorių žemės premjerą Christianą Wulffą.
Christianas Wulffas
Christianas Wulffas
© AFP/Scanpix

A.Merkel, kuri kalbėjo apsupta savo centro dešiniųjų koalicijos pareigūnų, tarp kurių buvo ir Ch.Wulffas, sakė, jog buvo pasiektas konsensusas dėl Žemutinės Saksonijos lyderio kandidatūros tapti naujuoju prezidentu, padėsiančiu vadovauti Vokietijai šiuo ekonominės suirutės metu.

"Laikau jį puikiu būsimu prezidentu", - sakė kanclerė apie politiką, laikytą būsimu potencialiu jos varžovu.

"Man ypač malonu, kad jis pasirengęs prisiimti atsakomybę už mūsų šalį tokiu metu, esant tokiai padėčiai, kokioje mes šiuo metu esame, kai išgyvename didžiulę pasaulinę ekonomikos krizę, tokiu metu, kai sprendžiama Europos ateitis", - sakė ji.

Naujas valstybės vadovas, pakeisiantis pirmadienį netikėtai atsistatydinusį Horstą Koehlerį, turi būti išrinktas iki birželio 30-osios.

Vokietijos prezidento pareigos yra iš esmės reprezentacinio pobūdžio, bet jis tradiciškai laikomas tautos moraliniu autoritetu.

Kanclerės valdančioji koalicija turi daugumą specialiai prezidento rinkimams šaukiamame Federaliniame Susirinkime, kurį sudarys 1 244 nariai - visi Bundestago deputatai ir žemių parlamentų paskirti atstovai, o tai reiškia, kad Ch.Wulffo paskyrimas iš esmės garantuotas.

A.Merkel, kuri pastaruoju metu dėl savo vadovavimo sulaukia nemažai kritikos šalyje ir užsienyje, jautė spaudimą greitai ir ryžtingai surasti tinkamą kandidatą, kad suvaldytų pakrikimą konservatorių gretose, kurį išprovokavo staigus H.Koehlerio pasitraukimas.

Jaunatviškas Ch.Wulffas, kuriam 50 metų, nuo 2003-iųjų vadovauja Žemutinei Saksonijai, kur įsikūrusi didžiausia Europos automobilių gamintoja "Volkswagen". Jei bus pritarta jo kandidatūrai, Ch.Wulffas bus jauniausias asmuo, išrinktas Vokietijos prezidentu.

Jis padėkojo A.Merkel koalicijai už paramą ir sakė, jog stengsis užmegzti ryšį su visais vokiečiais.

"Nekantrauju prisiimti šią atsakomybę, - sakė Ch.Wulffas. - Manau, galima suburti žmones, padaryti kažką, kad padėtų suvienyti mūsų visuomenę, paskatintų žmones ir sudėtingu metu suteiktų optimizmo".

Vokietijos šiaurės vakaruose esanti Žemutinė Saksonija, kuri yra antroji pagal teritoriją ir ketvirtoji pagal gyventojų skaičių žemė, buvo laikoma galimu tramplinu Ch.Wulffui į kanclerio postą, jei jis nuspręstų mesti iššūkį A.Merkel, kurios politinė įtaka sumažėjo ir kuri buvo smarkiai kritikuojama už dvejones sprendžiant euro krizę.

Jei kvalifikuotas teisininkas Ch.Wulffas taps prezidentu, jis mažiausiai penkerius metus, kiek truks jo kadencija, nebus politinis A.Merkel varžovas, galintis mesti jai iššūkį.

Anksčiau kaip galima kandidatė į šalies prezidento postą buvo minima Ursula von der Leyen iš A.Merkel konservatyvios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU).

Populiari darbo ir socialinių reikalų ministrė, turinti septynis vaikus, A.Merkel kabinete dirba nuo 2005 metų ir apibūdinama kaip pragmatikė bei reformatorė. Tačiau prieš jos kandidatūrą griežtai pasisakė konservatyvesnis partijos sparnas.

Tuo tarpu opozicija savo kandidatu iškėlė 70-metį Joachimą Gaucką, buvusį Rytų Vokietijos žmogaus teisių aktyvistą, kuris po šalies suvienijimo praėjusiame dešimtmetyje vadovavo tarnybai, tyrusiai komunistinio režimo slaptosios policijos "Stasi" archyvus. Tačiau dėl centro dešiniųjų daugumos jis iš esmės neturi galimybių būti išrinktas.

H.Koehleris atsistatydino pirmadienį dėl, jo nuomone, per griežtos kritikos, kurios sulaukė po savo interviu apie Vokietijos karinį vaidmenį pasaulyje. Interviu metu jis pareiškė, kad vokiečių karinės misijos užsienyje iš dalies motyvuotos ekonominių interesų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.