aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo gerokai sugriežtinti atsakomybę už vaikų tvirkinimą. Penktadienį Seimas ėmėsi svarstyti jos pasiūlytą Baudžiamojo kodekso pataisą, kad už tokius veiksmus grėstų laisvės atėmimas ne iki 2, o iki 5 metų, ir nebūtų galima išsisukti vien sumokėjus baudą. Anot valstybės vadovės, atsakomybė už pavojingiausius mažamečių tvirkinimo būdus ir formas yra neadekvačiai švelni.
Vaikų tvirkintojai netrukus gali sėsti už grotų iki 5 metų
© Corbis

Pataisai Seimo nariai pritarė bendru sutarimu. Prie jos posėdžiuose numatoma grįžti jau artimiausiu metu, kad būtų galima priimti iki mėnesio pabaigos, dar pavasario sesijoje.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad asmuo, tvirkinęs mažametį, baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki 2 metų. D. Grybauskaitė siūlo šį terminą pailginti iki penkerių metų, o baudos visai atsisakyti.

Teismų praktika rodo, kad mažametis gali būti tvirkinamas įvairiomis formomis: demonstruojant lytinius organus, jį nurengiant, glostant vaiko kūną ar jo lytinius organus, prašant glostyti kaltininko lytinius organus, lytiškai santykiaujant ar tenkinant lytinę aistrą mažamečio akivaizdoje.

Pristatydamas projektą šalies vadovės patarėjas Jonas Markevičius pabrėžė, kad už tokias veikas numatytos bausmės nėra adekvačios ir teisingos. Už mažiausiai pavojingus tvirkinimo atvejus numatyta švelniausia bausmė – bauda – esanti neadekvačiai švelni.

Kartu esą būtina griežtinti griežčiausią numatytą bausmę. Pavojingiausias ir labiausiai vaikus fiziškai bei psichologiškai pažeidžiančias tvirkinimo formas teismai neretai sunkiai atriboja nuo seksualinio prievartavimo ar išžaginimo. Todėl net griežčiausios dabar nustatytos bausmės skyrimas, anot projekto autorių, nereikštų teisingo nubaudimo.

Tas pats Baudžiamasis kodeksas numato griežtesnes sankcijas už nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus nepilnamečiams, nors šios nusikalstamos veikos esą negali būti laikomos pavojingesnėmis. Pavyzdžiui, už vaiko įtraukimą į nusikalstamą veiką arba vartoti vaistus ar kitas apkvaišinančias priemones gresia laisvės atėmimas iki 3 metų, o įtraukimą girtauti – iki 2 metų. Vaiko įtraukimas dalyvauti pornografinio pobūdžio renginyje (priešingai nei kai kuriais tvirkinimo atvejais, kai tiesiogiai su vaiku neatliekama jokių veiksmų) gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki 5 metų.

Anot J. Markevičiaus, pernai buvo pradėti 147 ikiteisminiai tyrimai dėl mažamečių tvirkinimo. Jis teigė neturintis duomenų, kuo tyrimai baigėsi, – kiek nusikaltėlių gavo baudas, o kiek realiai buvo nuteisti kalėti. Patarėjas pripažino, kad griežtesnės bausmės visų problemų neišspręs, bet teisingos ir atgrasiančios bausmės esą turėtų padėti kovoti su šio pobūdžio nusikaltimais.

„Gaila, kad gyvename teisinėje valstybėje ir tokių išsigimėlių negalime nubausti griežčiau“, – nerinkdama žodžių piktinosi konservatorė-krikdemė Agnė Bilotaitė.

J. Markevičiaus teigimu, siūlomas laisvės atėmimo terminas – iki 5 metų – buvo parinktas atsižvelgus į gresiančias bausmes už kitus panašaus pobūdžio nusikaltimus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.