aA
Pakruojo rajono teismas birželio 3 d. sankcionavo 55-erių metų panevėžietės L. K., įtariamos kišenvagystėmis Šiaulių apskrityje, suėmimą. Moteris nuo visuomenės izoliuota mėnesiui. Pastaruoju metu kišenvagystės Šiaulių apskrities policijos pareigūnams kelia nerimą. Išanalizavus situaciją, pastebėta tendencija, kad apskrityje daugėja kišenvagysčių, padaromų dėvėtų rūbų parduotuvėse ,,Humana“ ir ,,Gausa“ bei tinklo „Viskas už vieną eurą“ parduotuvėse.
Bažnyčios durys, spyna, kišenvagiai
Bažnyčios durys, spyna, kišenvagiai
© DELFI (I.Urbonaitės nuotr.)

Šiais metais, kaip informuoja Šiaulių policija, minėtose Šiaulių apskrities parduotuvėse įvykdyta 14 kišenvagysčių. Būtent šiose parduotuvėse sunkmečiu lankosi daug pirkėjų. Čia didelis asortimentas prekių, kurias užsimiršę pirkėjai atidžiai apžiūrinėja ir renkasi, pamiršdami kontroliuoti savo krepšius, rankines bei kišenes ir sudarydami palankias sąlygas darbuotis kišenvagiams.

Didžioji tokių parduotuvių lankytojų dalis - moterys, tad ilgapirščiai mikliai apšvarina jų rankines ar iš striukių kišenių pagrobia pinigines su jose esančiais pinigais, dokumentais, banko mokėjimo kortelėmis… Neretai piniginėje kišenvagis randa ir banko mokėjimo kortelės kodą, kuriuo pasinaudojęs pasisavina pinigus dar ir iš bankų sąskaitų.

Kišenvagė iš Panevėžio gastroliavo Šiaulių apskrityje

Kišenvagiai ilgai „dirbti“ tame mieste, kuriame gyvena, negali, nes greit bus demaskuoti, tad saugumo sumetimais jie vyksta į kitus miestus. Prasisukę viename, jie keliauja į kitą. Dėl tokios migracijos pareigūnams sunkiau juos identifikuoti. Pakruojo policijos pareigūnų sulaikyta kišenvagystėmis įtariama L. K. gyvena Panevėžyje, tačiau pastaruoju metu „darbavosi“ Šiaulių apskrityje. Balandžio 9-ąją į Pakruojo r. policijos komisariatą kreipėsi J. S. ir pranešė, kad 9 val. ryto Vytauto Didžiojo g. esančioje dėvėtų rūbų parduotuvėje ji pasigedo striukės kišenėje buvusios piniginės su dviejų bankų atsiskaitymo kortelėmis bei 1100 Lt.

Pinigus moteris buvo ką tik pasiėmusi iš bankomato. Po poros savaičių kišenvagystė užregistruota dar vienoje parduotuvėje, toje pačioje Vytauto Didžiojo g. esančioje „Kanrugėje“. Pakruojiškė P. J. V. irgi pirma pasinaudojo bankomatu, pasiėmė pinigėlių ir nuėjo į parduotuvę apsiprekinti. Čia iš neužsegtos rankinės ir buvo pavogta piniginė su 160 litų bei banko mokėjimo kortele. Parduotuvės vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo įtariamąją. Susisiekus su Panevėžio moterų pataisos namais, pavyko nustatyti, kad tai - buvusi jų klientė, kalėjusi už nužudymą. Nors moterį policijos pareigūnai rado persidažiusią plaukus, ji maskavosi lazdą, kuria ėjo pasiramstydama, tačiau apgauti jų nepavyko. Birželio 1 d. ji buvo sulaikyta ir apklausai atvežta į Pakruojį.

Įtariama, kad ši moteris su drauge kišenes tuštino ne tik Pakruojyje, bet ir Šiauliuose, Kuršėnuose, Radviliškyje.

Turgavietės ir autobusai – taip pat kišenvagių oazė


Kitos kišenvagių „pamėgtos“ vietos - tai turgavietės ir miesto maršrutiniai autobusai. Šiemet tokiose Šiaulių apskrities vietose užregistruota 16 kišenvagysčių. Štai gegužės 1 d. Šiaulių centrinėje miesto turgavietėje buvo apvogta gydytoja. Atsegęs rankinę, vagišius ar vagišė nugvelbė dėklą su 400 litų, penkiais tuščiais, tačiau suantspauduotais ir pasirašytais receptų blankais, elektroninio parašo kortele. Tą pačią dieną šioje pačioje turgavietėje buvo apvogta ir dar viena šiaulietė. Ji neteko piniginės su 220 litų ir banko mokėjimo kortele. Tad saugantis kišenvagių, policija pataria nesinešiotivienoje vietoje daug pinigų, laikyti juos keliose vietose. Ir nelaikyti piniginės krepšio viršuje, paslėpkite giliau, geriausia – dugne.

Kišenvagiai naudojasi piko metu ar turgaus dienomis susidarančiomis spūstimis. Neretai jos sudaromos dirbtinai. Kišenvagiai naudojasi klasikiniu būdu: grūstyje spausdami pasirinktos aukos kurią nors kūno dalį, atitraukia žmogaus dėmesį, todėl jis net nepastebi, kad tuo metu naršoma po kišenes.

Dažniausiai darbuojasi keli kišenvagiai. Saugantis jų, svarbiausia nelaikyti pinigų paltų, striukių, kailinių, švarkų išorinėse kišenėse. Visuomeniniame transporte kišenvagis dažniausiai įsitaiso aukai už nugaros ir laukia patogaus momento.

Be to, jam patogiausia, kai auka stovi aukščiau, o jis žemiau, ant laiptelių. Tuomet kišenvagiui nereikia lankstytis – ramiai perpjauna ar atidaro jūsų krepšį. Žmogus nieko nė nepajaučia, o piniginės pasigenda daug vėliau, kai kišenvagio arti nebebus. Tad policija pataria būti dėmesingiems ir pajutus svetimo žmogaus prisilietimą, suklusti - ar tik ne kišenvagis mėgina įsibrauti į kišenę ar rankinę. Taip pat patariama stengtis, kad rankinė netabaluotų už nugaros, nešioyi ją priekyje.

Vertingų daiktų (piniginių, MP3 grotuvų, mobiliojo ryšio telefonų ir kt.) nelaikyti kuprinėse ar užpakalinėse kelnių kišenėse, o pinigines su dokumentais ir pinigais saugiau yra nešiotis striukių ar švarkų vidinėse kišenėse.

Policija pradeda prevencinę priemonę

Birželio 7 d. Šiaulių apskrities policija, siekdama užkardyti kišenvagystes, pradeda prevencinę priemonę „Saugokis vagies!“, kuri truks visą mėnesį. Rengiantis šiai priemonei, buvo pagaminti lipdukai „Saugokis vagies“, kurie, susitarus su prekyviečių, turgaviečių, keleivių pervežimo bendrovių administracija, bus klijuojami gerai matomose vietose, kad atkreiptų žmonių dėmesį ir paakintų neprarasti budrumo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.