aA
22 tūkst. 673 abiturientai penktadienį laikė valstybinį istorijos egzaminą. 2,5 val. trukęs istorijos egzaminas – populiariausias egzaminas po privalomojo lietuvių kalbos žinių patikrinimo. Istorijos valstybinio brandos egzamino rezultatus planuojama skelbti liepos 7 d.
Valstybiniame istorijos egzamine – dėmesys partizanams ir kovoms su Rusija
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Laiko, bent jau man asmeniškai, užteko. Bet visi kalbėjo, kad egzaminas pasirodė pakankamai sunkus, reikėjo pasukti galvą“, - DELFI teigė valstybinį istorijos egzaminą laikiusi Vilniaus Pilaitės vidurinės mokyklos abiturientė Virginija.

Valstybiniame egzamine teko atsakyti į testo klausimus, komentuoti su istoriniais įvykiais susijusius žemėlapius ir karikatūras.

Pasak Virginijos, egzamine laukė du blokai užduočių iš Lietuvos istorijos – nepriklausomybės kovos, partizaninis judėjimas, žemės reforma. Taip pat teko prisiminti žinias apie Italijos ir Vokietijos suvienijimus.

Pateiktame žemėlapyje vaizduoti Lietuvos karai su bermontininkais po Pirmojo pasaulinio karo.

„Teste buvo daug klausimų apie valdymo formas – autoritarizmą, totalitarizmą, demokratiją. Taip pat klausta, kokia partija laimėjo rinkimus į Seimą 2008 m. Nesidominčius politika šis klausimas suklaidino“, - teigė abiturientė.

Neišlaikę perlaikyti negalės

Šių metų naujovė – tie, kurie neišlaikė istorijos ir kitų pasirenkamųjų brandos egzaminų, nebegalės jų perlaikyti liepos mėnesį.

Pakartotinė egzaminų sesija bus skiriama tik neišlaikiusiesiems lietuvių kalbos egzamino, nes jis privalomas, arba tiems, kurie istorijos, matematikos ar kitą neprivalomą egzaminą pasirinko, bet šiandien jo nelaiko dėl pateisinamų priežasčių - tarkime, ligos.

Anot Nacionalinio egzaminų centro, tokia tvarka įvesta iš dalies todėl, kad maža dalis abiturientų atvykdavo perlaikyti pasirenkamųjų egzaminų, per kuriuos gaudavo neigiamus įvertinimus. Dauguma tiesiog pasirenka atsarginių egzaminų.

Pavyzdžiui, šiemet vienam abiturientui tenka vidutiniškai daugiau nei 3 egzaminai – nors pakanka dviejų, jei nori gauti brandos atestatą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.