aA
Briuselio centre esančiame teisme ketvirtadienį ginkluotas vyriškis nušovė moterį teisėją magistratę bei vyriškį teismo tarnautoją (taikos teisėją) ir pabėgo; nors tai įvyko pirmą kartą Belgijos istorijoje, bet teismo pastatuose saugumo stoka pasireiškia toli gražu ne pirmą kartą.
Briuselyje teismo rūmuose nušauta teisėja ir teismo darbuotojas
© Reuters/Scanpix

Žudyta tuo metu, kai taikos teisėjas nagrinėjo bylą teisme, kuriame svarstomi šeimos ar kaimynų ginčai ir kuris yra Briuselyje už šimto metrų nuo Teisingumo rūmų pačiame Belgijos sostinės centre, sakė pareigūnai per spaudos konferenciją.

Svarstymui artėjant į pabaigą, prieš vidurdienį, vyriškis, buvęs patalpoje visą laiką, "išsitraukė ginklą, revolverį, ir šovė į teisėją ir jos sekretorių, ir abu juos nužudė", - sakė Briuselio prokuratūros atstovas spaudai Jean-Marcas Meilleuras.

"Užpuoliką kurį laiką persekiojo vienas advokatų, bet anas sugebėjo pasprukti bėgte rajono keliais", - pridūrė jis, bet nepateikė jokių žinių, kaip lig šiol ieškomas šaulys atrodė.
Policija ketino vėliau pranešti, kaip užpuolikas atrodė, tačiau dar ilgai jis nebuvo identifikuotas.

Tačiau, anot kai kurių žiniasklaidos šaltinių, įtariamasis buvo albanas, nepatenkintas neseniai priimtu teismo sprendimu dėl jo vaikų globos.
Belgijos žiniasklaida paskelbė, kad žuvusieji - teisėja Isabelle Brandon ir jos padėjėjas, taikos teisėjas Andre Bellemansas.

Belgijos teisingumo ministras Stefaanas De Clerckas, atskubėjęs į incidento vietą, teisėją apibūdino kaip "moterį su puikia autobiografija".

"Tai buvo tikra drama. Teisėja, pirmą kartą istorijoje, ir jos tarnautojas, nužudyti tiesiog teismo salėje; tai neleistina", - kalbėjo S.De Clerckas.

Svarstymas teisme vyko įprastai, pasakojo prokuratūros atstovas. Praėjus kelioms valandoms nuo šio įvykio, vis dar nežinoma, ar šaulys buvo kaip nors susijęs su aukomis ar svarstyta byla.

Vėliau ketvirtadienį Teisingumo rūmuose teisėjai ir advokatai tylos minute pagerbė nužudytus kolegas; kai kurie teisininkai buvo akivaizdžiai sukrėsti.

Belgijos ministras pirmininkas Yves Leterme'as ketino surengti skubų pasitarimą su teisingumo ministru St.De Clercku bei vidaus reikalų ministre Annemie Turtelboom, kuri skubiai grįžo iš ES susitikimo Liuksemburge.

Teismo pastatų Belgijoje apsauga jau ne pirmą kartą per pastaruosius kelerius metus buvo nepakankama; iš Teisingumo rūmų ne kartą yra įspūdingai pasprukę nusikaltėliai.

Pernai rugpjūtį kaukėti vyrai padėjo trims įtariamiesiems pabėgti iš Teisingumo rūmų; jie buvo paėmę įkaitais kelis kalėjimo apsaugos pareigūnus.

Maždaug tuo pačiu metu buvo surengtas įspūdingas pabėgimas iš kalėjimo šalies šiaurėje - tam pasinaudota pagrobtu sraigtasparniu.
Likus dešimčiai dienų iki pirmalaikių parlamento rinkimų birželio 13 dieną, teisingumo ministras sakė nutrauksiąs rinkiminę kampaniją ir pakvietė varžovus į debatus apie saugumą šalyje, tačiau nepritardamas siūlymui įrengti vaizdo kameras teismo salėse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.