aA
JAV viceprezidentas Joe Bidenas trečiadienį pareiškė, kad Izraelis turi teisę tikrinti į Gazos Ruožą plaukiančius laivus, siekiant užkirsti kelią ginklų kontrabandai, tačiau pridūrė, kad Vašingtonas tebėra susirūpinęs dėl anklave gyvenančių palestiniečių padėties.
Joe Bidenas
Joe Bidenas
© AFP/Scanpix

Izraelio komandosai pirmadienį paryčiais įsiveržė į šešis laivus, plukdžiusius humanitarinės pagalbos krovinį į Gazos Ruožą, kuriam žydų valstybė nuo 2007 metų taiko griežtą blokadą. Per laivų flotilės šturmą žuvo devyni aktyvistai, o dešimtys žmonių, tarp jų keli Izraelio specialiųjų pajėgų kariai, buvo sužeisti.

JAV atsargiai reagavo į šį žmonių gyvybių nusinešusį reidą ir neprisidėjo prie tarptautinės bendruomenės pareikšto protesto dėl Izraelio karių smurto, kuris prasiveržė, kai iš sraigtasparnių į laivus nusileidę komandosai susidūrė su aktyvistų pasipriešinimu.

"Izraelis turi neginčijamą teisę rūpintis savo saugumo interesais", - sakė J.Bidenas interviu televizijos PBS pokalbių laidai, tačiau pakartojo, kad JAV prezidento Baracko Obamos administracija tikisi, jog bus atliktas skaidrus ir objektyvus šio incidento tyrimas.

Komandosų operacija buvo surengta siekiant perimti laivų kontrolę ir palydėti juos į Izraelio uostamiestį Ašdodą. Žydų valstybės pareigūnai pažadėjo, kad iš ten laivų kroviniai bus persiųsti į palestiniečių islamistų judėjimo "Hamas" kontroliuojamą Gazos Ruožą.

"Jie (Izraelio pareigūnai) sakė: "Esate Viduržemio jūroje. Jeigu pasuktumėte šiek tiek į šiaurę, galėtumėte iškrauti laivą, o mes nugabentume krovinį į Gazą." Taigi, kokia čia problema? - klausė J.Bidenas. - Kodėl buvo būtina užsispirti plaukti tiesiai į Gazą?"

"Izraelis turėjo teisę pasakyti: "Nežinia, kas yra tame laive. Tie vaikinai (Gazos Ruožo kovotojai) paleido... 3 000 raketų į mūsų žmones", - pridūrė jis, turėdamas omenyje "Hamas" atakas.

Viceprezidentas taip pat pabrėžė, kad JAV reikėjo pridėti nemažai pastangų, kad įtikintų Izraelį leisti įvežti į palestiniečių anklavą humanitarinės pagalbos krovinius, tokius kaip statybinės medžiagos.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienį tvirtino, kad Gazos Ruožo blokada būtina, nes ji neleidžia "Hamas" apsirūpinti ginklais.

Tuo tarpu Jungtinės Tautos sako, kad ši blokada sukėlė humanitarinę krizę anklave, kuriame gyvena 1,5 mln. žmonių.

Kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl tarptautiniuos vandenyse įvykusio kruvino reido prieš taikią flotilę, Jungtinės Valstijos, kurios yra svarbiausios Izraelio sąjungininkė, priverstos atsargiai laviruoti, mėgindamos atnaujinti Artimųjų Rytų taikos procesą.

Prezidentui B.Obamai taip pat tenka atsižvelgti į faktą, kad žydų valstybė yra populiari tarp JAV įstatymų leidėjų ir rinkėjų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.