aA
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas trečiadienį pareikalavo, kad Izraelis po kruvino reido prieš humanitarinę pagalbą palestiniečiams gabenusią laivų flotilę nedelsdamas atšauktų Gazos Ruožo blokadą.
JT vadovas: Izraelis privalo nedelsiant nutraukti Gazos Ruožo blokadą
© AFP/Scanpix

Sugrįžęs po vizitų Brazilijoje, Malavyje ir Ugandoje, JT vadovas žurnalistams sakė, kad kalbant apie pirmadienio įvykius, pagrindinė problema yra ilgai trunkanti, sunki Izraelio vykdoma Gazos Ruožo apsiaustis, kurią Ban Ki-moonas pavadino "kontrproduktyvia, netvaria ir klaidinga".

"Ši tragedija tik išryškina rimtą pamatinę problemą, - sakė JT generalinis sekretorius. - Ilgai trunkanti Gazos Ruožo blokada yra kontrproduktyvi, netvari ir klaidinga. Tokiu būdu baudžiami nekalti civiliai žmonės. Izraelio valdžia privalo nedelsiant ją nutraukti".

Kiek anksčiau trečiadienį Ženevoje įsikūrusi JT Žmogaus teisių taryba priėmė sprendimą ištirti Izraelio veiksmų legitimumo. Pasak Ban Ki-moono, ši faktų nustatymo misija bus naudinga platesniam tyrimui, kuris, jo nuomone, gali būti surengtas vėliau.

Kaip sakė JT vadovas, tokio tyrimo metu turėtų būti nuodugniai išnagrinėti visi pirmadienį apyaušriu tarptautiniuose vandenyse Izraelio surengtos atakos prieš šešių į Gazos Ruožą plaukusių laivų vilkstinę aspektai. Šios atakos metu kilę susirėmimai nusinešė devynių aktyvistų gyvybes, dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

"Padarysiu viską, kad jis (tyrimas) būtų maksimaliai patikimas, objektyvus ir skaidrus", - sakė Ban Ki-moonas žurnalistams po virtinės skubių susitikimų su įtakingiausių Saugumo Tarybos narių ir Izraelio, Turkijos bei arabų valstybių diplomatais.

"Izraelio valdžia privalo kiek įmanoma greičiau pateikti išsamią ir detalią ataskaitą apie įvykius, susijusius su tuo incidentu, įskaitant informaciją apie sulaikytuosius, sužeistuosius ir nužudytus asmenis", - sakė jis.

JT žmogaus teisių taryba pasmerkė Izraelio veiksmus, kuriuos pavadino "pasibaisėtina ataka", ir nusprendė atlikti tyrimą dėl galimo tarptautinės teisės pažeidimo.

Atitinkamą rezoliuciją, prieš kurią balsavo artimiausios Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos, taip pat Italija ir Nyderlandai, pristatė islamiškos valstybės.

Izraelio kariškiai nurodė, kad komandosai panaudojo jėgą, kai laivuose buvo užpulti aktyvistų.

Izraelis atsisakė bendradarbiauti per ankstesnius tyrimus, kuriuos surengti nurodė 47-ias nares turinti Taryba. Vienas jų buvo 2009 metų karo Gazos Ruože tyrimas, kuriam vadovavo buvęs JT karo nusikaltimų prokuroras Richardas Goldstone'as. Jo metu buvo prieita prie išvados, kad ir Izraelis, ir Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas "Hamas" įvykdė karo nusikaltimus.

Anksčiau šią savaitę 15-os šalių JT Saugumo Taryba, kurioje Jungtinės Valstijos yra vienos iš penkių veto teisę turinčių narių, paragino atlikti "skubų, objektyvų, patikimą ir skaidrų tyrimą, atitinkantį tarptautines normas".

Šį mėnesį JT Saugumo Tarybai pirmininkaujantis Meksikos ambasadorius Claude Helleris trečiadienį per spaudos konferenciją sakė, kad Izraelio veiksmų tyrimas yra "ypatingos svarbos reikalas".

Pasak ambasadoriaus, tyrime turi dalyvauti ir Ban Ki-moonas, ir Saugumo Tarybos narės tikisi, kad JT vadovas jį inicijuos.

Tuo tarpu JAV ambasadoriaus pavaduotojas Alejandro Wolffas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos laikosi nuomonės, jog Izraelis "pajėgus pats atlikti visapusišką tyrimą".

Tačiau Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas sakė, kad Jungtinės Valstijos neužkerta kelio jokioms galimybėms, kad būtų atliktas patikimas tyrimas, "įskaitant ir tarptautinį dalyvavimą".

Turkija parskraidino namo šimtus aktyvistų

Šimtai aktyvistų, mėginusių pasiekti Gazos Ruožą humanitarinės pagalbos laivais, kuriuos šią savaitę sulaikė Izraelio komandosai, ketvirtadienį buvo parskraidinti į Turkiją.

Apie tūkstančio žmonių minia, kurioje buvo skanduojami prieš Izraelį nukreipti šūkiai, pasveikino tris lėktuvus, paryčiais parskraidinusius 488 aktyvistus į Stambulo oro uostą.

Kai kuriuos šių aktyvistų Izraelio premjeras pavadino nuožmiais terorizmo šalininkais.

Laineriai taip pat parskraidino devynių aktyvistų lavonus. Jie buvo nužudyti, kai Izraelio karo laivyno komandosai pirmadienį paryčiais įsiveržė į šešis laivus, gabenusius humanitarinės pagalbos krovinį, Turkijos vicepremjeras Bulentas Arincas sakė žurnalistams oro uoste.

Izraelis nurodė, kad keturi žuvusieji yra Turkijos piliečiai, tačiau kol kas nežinoma, iš kurių šalių kilę likusieji.

Vienas maždaug 50 metų Turkijos pilietis, atsisakęs nurodyti savo vardą, sakė žurnalistams oro uoste, jog buvo priblokštas Izraelio komandosų, įsiveržusių į Turkijai priklausantį laivą "Mavi Marmara" žiaurumo.

"Mavi Marmara" buvo didžiausias iš šešių flotilės laivų ir būtent jame vyko kruvini susirėmimai.

Izraelio pareigūnai nurodė, kad šešiais laivais, kurie mėgino pralaužti palestiniečių islamistų judėjimo "Hamas" valdomo Gazos Ruožo blokadą, plaukė iš viso 682 žmonės iš 42 šalių, daugiausia tarp jų buvo turkų.

Praėjusią naktį 527 aktyvistai buvo išskraidinti į Graikiją ir Turkiją, informavo užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Septyni aktyvistai, nukentėję per pirmadienio susirėmimus, tebegydomi Izraelio ligoninėje, pridūrė pareigūnas.

Dar trys - airis ir moterys iš Australijos bei Italijos - vis dar yra Izraelyje "dėl techninių priežasčių", sakė URM atstovas, tačiau išsamiau nekomentavo.

Kiti pirmadienį sulaikyti aktyvistai buvo deportuoti anksčiau.

Tuo tarpu Graikijos URM pranešė, kad į Atėnų oro uostą ketvirtadienį paryčiais buvo parskraidintas 31 graikų aktyvistas, taip pat trys Prancūzijos piliečiai ir vienas amerikietis.

Deportuoti graikų aktyvistai grįžo į tėvynę kariniu lėktuvu

Graikijos karinis transporto lėktuvas ketvirtadienį paryčiais parskraidino į Atėnus daugiau nei 30 aktyvistų, kurie anksčiau buvo sulaikyti per kruviną Izraelio pajėgų reidą prieš šešių laivų flotilę, mėginusią pralaužti Gazos Ruožui paskelbtą blokadą.

Graikijos karinių pajėgų lėktuvas C-130 parskraidino 31 graiką, tris Prancūzijos piliečius ir vieną amerikietį, pranešė Graikijos URM.

Graikijos diplomatijos vadovas Dimitris Drucas pasitiko aktyvistus Elefsinos oro uoste, kur jie buvo atskraidinti po 3 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Grįžusius aktyvistus taip pat pasveikino apie 300 jų artimųjų ir palestiniečių šalininkų.

Keturi atskraidinti užsieniečiai bus apgyvendinti viešbučiuose, kol galės grįžti namo, sakė vienas URM šaltinis.

Atėnuose ir šiauriniame Salonikų mieste įvyko keli protestai dėl pirmadienį paryčiais surengto Izraelio komandosų reido prieš aktyvistų flotilę tarptautiniuose vandenyse. Tas incidentas nusinešė devynių žmonių gyvybes.

Dar vieną protesto akciją Graikijoje planuojama surengti ketvirtadienio vakarą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.