aA
Daugiau, nei du milijonai žmonių naudoja internetą su viltimi surasti įrodymų apie ateivių egzistavimą kosmose. Jų pajėgas sujungia Nežemiško intelekto paieškos instituto (SETI) projektas Berklio universitete, Kalifornijoje.
Iš šio instituto vartotojai gali gauti “SETI@home” ekrano užsklandą, kuri veikdama nuolat analizuoja radijo teleskopo, esančio Puerto Rike, signalus.

Populiari ekrano užsklanda leidžia institutui panaudoti laisvus dalyvių kompiuterių resursus. Programa sugeba atskirti žemiškos kilmės radijo signalus nuo silpnesnių, kuriuos teleskopai pripažįsta nežemiškais.

Institutą remia tokios stambios kompanijos kaip “Intel”, “Sun Microsystems” ir “Paramount Pictures”. Jis buvo įkurtas 1996, tačiau reikia pažymėti, kad per visą stebėjimo laiką mokslininkai neidentifikavo jokio nežemiško signalo.

Jie pripažįsta, kad “iki dabar “SETI@home” neaptiko jokio radijo signalo, kuris įrodytų nežemiškos kilmės protingų būtybių egzistavimą.”

“Bet yra daug signalų, kurie gali būti nežemiškos kilmės, tik reikia juos atidžiau ištirti.”

Niekas nežada lengvai pasiduoti. SETI ketina tęsti savo tyrimą, ir toliau kaupti duomenis, papildant jau surinktą 145 358 740 rezultatų bazę iš visų pasaulyje paleistų ekrano užsklandų atsiųstų rezultatų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.