aA
Kelios dešimtys anarchistiškai nusiteikusių jaunuolių ir vienas šuo sekmadienį Vilniaus senamiestyje surengė nesankcionuotą, prieš NATO nukreiptą protesto akciją. Sekmadienio vidurdienį skvere prie Prancūzijos ambasados susirinko maždaug trys dešimtys alternatyvios išvaizdos paauglių ir jaunuolių.
STOP NATO!
Tarp jų buvo ir Kauno nacionalsocialistų lyderis Jonas Mažonas.

Akcijos organizatoriai - neformalus jaunimas - į Vilniaus savivaldybę nesikreipė ir leidimo akcijai neprašė. Skvere besibūriuojančius jaunuolius iš tolo stebėjo keli uniformuoti policijos pareigūnai bei keliolika civiliškai apsirengusių specialiųjų tarnybų pareigūnų ir net aukščiausia miesto policijos vadovybė.

Anarchistinį jaunimą stebėjo daugiau kaip dvidešimt žurnalistų, TV operatorių ir fotografų.

Po keliolikos minučių būrys jaunuolių perėjo į netoliese esančią Rotušės aikštę. Prieš pat Rotušę protestuotojus sustabdė policininkai, kurie įspėjo akcijos dalyvius nesiartinti prie Rotušės ir Šiuolaikinio meno centro. Šiuos pastatuose vyks NATO Parlamentinės Asamblėjos renginiai.

Protestuotojai išskleidė didelį plakatą "Stop NATO", iškėlė kelis prieš karinę prievolę, militarizavimą ir Šiaurės Atlanto Aljansą nukreiptus plakatus. Tarp susirinkusiųjų tūpėjo ir didelis šuo. Ant gyvūno užvilkti marškinėliai buvo išmarginti užrašais "NATO torpeda" ir stilizuotu bombos piešiniu. Šunį atvedusi auskaruota mergina ant sėdmenų buvo užsirišusi raištį su užrašu "NATO" ir vilkėjo marškinėlius su užrašu "Stop militarizmui".

Kelis NATO PA sesijos dalyvius protestuotojai pasitiko garsiu švilpimu, skandavo "Stop NATO".

Kaip BNS sakė Vilniaus miesto vyriausiasis policijos komisaras Erikas Kaliačius, akcijos organizatoriai bus nubausti už Susirinkimo įstatymo pažeidimus.

Pagal šį įstatymą be savivaldybės leidimo galima rengti tik iki dešimties žmonių akcijas ir piketus.

Sekmadienį Vilniuje prasideda NATO PA sesija, kurioje dalyvaus 19-kos Aljanso narių ir 16-kos šalių - NATO partnerių parlamentarai.

Tuo tarpu už keliolikos metrų nuo protestuojančių pankų susirinko kelios dešimtys senyvo amžiaus žmonių, vilkinčių nacionaliniais kostiumais. Iškėlę tautinę vėliavą ir liaudies dainomis jie išreiškė paramą NATO Parlamentinei Asamblėjai.

Praėjus dviem su puse valandoms nuo akcijos pradžios prie pankų prisijungė Lietuvos socialistų partijos pirmininko Mindaugo Stakvilevičiaus vadovaujama kelių piketuotojų grupė. Jie laike plakatus "NATO globa sugriaus paskutinę trobą" ir "NATO - karinių nusikaltėlių organizacija".

Lietuvos delegacijos NATO PA vadovas Algirdas Gricius išėjo pakalbėti su abiejų akcijų dalyviais. Anarchistai jį nušvilpė, o NATO rėmėjai karštai spaudė jam rankas.

A.Gricius persimetė keliais žodžiais ir su savo buvusiuoju mokytoju Šiaulių pedagoginiame institute M.Stakvilevičiumi, su kuriuo, beje, praleido ir ketverius metus vienoje LDDP frakcijoje 1992-1996 metų Seimo kadencijoje. M.Stakvilevičius papriekaištavo A.Griciui, jog šis parduoda Lietuvą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.