aA
Parlamentarų Petro Gražulio ir Kazimiero Uokos, policijos, prokuratūros ir teismo nemalonėn patekusių dėl savo elgesio homoseksualų eitynių metu, administracinių teisės pažeidimų bylos kaip netinkamai parengtos grąžintos policijai.
Petras Gražulis ir Vytautas Valentinavičius
Petras Gražulis ir Vytautas Valentinavičius
© D.Rojaus nuotr.

Pasak Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo teisėjo, surašant administracinio teisės pažeidimo protokolą nebuvo gautas išankstinis Seimo sutikimas suvaržyti šių asmenų laisvę, todėl abiejų administracinių teisės pažeidimų bylų medžiaga grąžinta Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto pirmajam policijos komisariatui tyrimo medžiagai tinkamai paruošti.

P. Gražuliui ir K. Uokai šių metų gegužės 19 dieną administracinių teisės pažeidimų protokolai buvo surašyti už tai, kad jie pasipriešino policijos pareigūnams, einantiems jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, perėjo policijos užtvarą, pažymėtą specialiąja juosta su užrašu "STOP POLICIJA", ribojančią įvykio vietos perimetrą, nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus. Už du iš trijų numatytų administracinių teisės pažeidimų padarymą, be piniginės baudos, numatytas ir administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Dėl to birželio 8 dieną suplanuotas teismo posėdis neįvyks.

Parlamentarai nesutinka su kaltinimais ir tikina, kad pati policija neužtikrino tvarkos. Vilniaus policijos vadovas iškart po eitynių sakė, kad, jei ne šie Seimo nariai, incidentų būtų kilę mažiau.

"Mus kaltina trimis dalykais, tai priklausys nuo teismo, ar sumuos tas dalis ar nesumuos. Maksimumas, kas grėstų, - maždaug 2 tūkst. litų baudos ir 15 parų", - sakė Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijos narys K. Uoka.

"Jeigu mes šitos bylos nelaimėsim ir būsim apkaltinti, aš tikrai oficialiai prašysiu teismo, kad skirtų areštą, o pinigų tikrai nemokėsiu A. Kubiliaus Vyriausybei", - yra sakęs frakcijos Tvarka ir teisingumas narys Petras Gražulis.

P. Gražulio frakcija jo elgesio per eitynes nepasmerkė, konservatoriaus K. Uokos narystė partijoje sustabdyta. Pats parlamentaras teigia nesigailįs savo veiksmų.

Grupė Seimo narių kreipėsi į prokuratūrą, prašydami K. Uoką ir P. Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn už riaušių, neapykantos kurstymą.

Laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas neatmeta galimybės, kad parlamentarams K. Uokai ir P. Gražuliui už elgesį per homoseksualų eitynes gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.