aA
Baltijos jūros regionas – vienas labiausiai klestinčių, novatoriškiausių ir konkurencingiausių pasaulyje. Tokį tikslą pasiekti iki 2020-ųjų įsipareigojo Vilniuje vykusio Baltijos jūros valstybių tarybos (BJVT) viršūnių susitikimo dalyviai. Jų pasirašytoje deklaracijoje teigiama, kad per artimiausią dešimtmetį regionas turėtų tapti patrauklus investicijoms ir tolerantiškas, šalis turėtų susieti bendra energetikos rinka ir informacinių technologijų tinklais, kartu turėtų būti užtikrinama gyventojų socialinė gerovė ir formuotis stipri regioninė tapatybė.
Baltijos jūrą supančios šalys įsipareigojo iki 2020 m. regioną paversti rojumi
© A.Didžgalvio nuotr.

Vilniaus deklaracijoje „ryžtingai įsipareigota“ įgyvendinti „Baltijos jūros regiono viziją iki 2020 m.“ Po dešimtmečio regione turėtų būti pasiekta pažanga puoselėjant palankias sąlygas investicijoms ir naujoviškų produktų gamybai; šalis turėtų susieti informacinių technologijų tinklai ir integruota energetikos rinka, norima plačiau vartoti atsinaujinančius energijos išteklius.

Socialinės-ekonominės raidos dinamika užtikrina visuomenės sveikatą ir socialinę gerovę; regiono šalys veiksmingai mažina nedarbą, socialinę atskirtį ir nelygybę darbo rinkoje; gyventojų gerovei tarnauja pažanga kovojant su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu, ypač prekyba žmonėmis bei neteisėta narkotikų prekyba; formuojasi stipri regioninė tapatybė; skatinama tolerancija ir tvirtėjantys žmonių tarpusavio ryšiai – tokia vizija apibrėžta dokumente.

Susitikimo pabaigoje surengtoje spaudos konferencijoje premjeras Andrius Kubilius teigė, kad viena svarbiausių kliūčių siekiant šios vizijos yra kol kas neintegruota energetikos rinka.

Renginyje buvo laukiama Rusijos premjero Vladimiro Putino, tačiau jis atsiuntė savo pavaduotoją Viktorą Zubkovą. Svečias spaudos konferencijoje nedalyvavo, tačiau surengė atskirą brifingą žurnalistams. „Rusija buvo ir bus regioninio bendradarbiavimo partnerė. Šiandien vyko labai geros diskusijos apie įvairius reikalus. O stilius, kaip organizuoti spaudos konferencijas, nerodo jokių rimtų pokyčių pokyčių regioniniame bendradarbiavime“, – teigė A. Kubilius.

Antradienį ir trečiadienį Vilniuje vykęs aštuntasis BJVT viršūnių susitikimas buvo svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo šiai organizacijai renginys. Jis baigė metus trukusį mūsų šalies pirmininkavimą.

Susitikime dalyvavo Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Norvegijos, Suomijos ir Islandijos premjerai Andrius Kubilius, Valdis Dombrovskis, Andrusas Ansipas, Jensas Stoltenbergas, Matti Vanhanenas bei Johanna Sigurdardottir, Rusijos, Danijos ir Švedijos pirmasis vicepremjeras Viktoras Zubkovas, Lene Espersen bei Maud Olofsson, Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorski, Vokietijos užsienio reikalų ministerijos valstybės ministras Werneris Hoyeris.

Antradienį neformalioje vakarienėje daugiausia dėmesio buvo skirta koordinuotam atsakui į ekonominius iššūkius regione. Trečiadienį vykusioje plenarinėje sesija pažymėta, kad puikiai išplėtotas regioninių organizacijų tinklą, o dabar atėjo laikas apibrėžti aiškius bendradarbiavimo prioritetus, siekti geresnės koordinacijos, užtikrinti geografinį bendradarbiavimo balansą. Taip pat kalbėta, kaip sustiprinti regiono globalų konkurencingumą, apie vidaus rinkos ir naujų darbo vietų kūrimą, investicijų skatinimą.

Pirmininkavimą BJVT nuo liepos 1 d. perima Norvegija. Jos premjeras J. Stoltenbergas spaudos konferencijoje išskyrė tris pirmininkavimo organizacijai prioritetus: jūros politiką, kovą su prekyba žmonėmis ir efektyvesnę BJVT veiką bei finansavimo paiešką.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.