aA
Lenkija ir toliau ragina siekti, kad supaprastinta gyventojų judėjimo tvarka galėtų pasinaudoti visi Rusijos Kaliningrado srities gyventojai. Lietuvos pareigūnai sako, kad mūsų šalis atsargiai vertina tokią Varšuvos ir Maskvos iniciatyvą, nes ji kertasi su dabartine Europos Sąjungos (ES) teise, leidžiančia įteisinti supaprastintą judėjimą ruože tik iki 30 kilometrų.
Lenkija agituoja už supaprastintą gyventojų judėjimą visiems Kaliningrado gyventojams
© A.Didžgalvio nuotr.

Lietuvoje viešintis Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis trečiadienį kelis kartus padėkojo Lietuvos premjerui už esą jo išsakytą paramą tokiai idėjai, nors Lietuvos pareigūnai sako, kad ministras pirmininkas Lenkijos ir Rusijos iniciatyvos akivaizdžiai neparėmė.

Baltijos jūros valstybių tarybos posėdyje Vilniuje R.Sikorskis sakė, kad susitarimai tarp Rusijos ir Lietuvos bei Lenkijos duotų impulsą dar artimesniems šios Rusijos srities ryšiams su Europos Sąjunga (ES).

"Dar vienas impulsas būtų, jei pasirašytume vietos judėjimo susitarimus tarp Lenkijos ir Rusijos bei Rusijos ir Lietuvos. Noriu padėkoti premjerui (A.Kubiliui - BNS) už išsakytą paramą pozicijai, kad šis susitarimas galėtų padengti visą Kaliningrado sritį", - Baltijos jūros valstybių tarybos posėdyje Vilniuje trečiadienį sakė R.Sikorskis, paraginęs Europos Komisiją pritarti tokiai pozicijai.

Tą patį jis pakartojo ir po posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje. "Padėkojau premjerui už paramą Lenkijos ir Rusijos pasiūlymui Komisijai, kad galėtume išplėsti vietos eismo susitarimą visai Kaliningrado sričiai", - kalbėjo Lenkijos ministras.

R.Sikorskis anksčiau kartu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu kreipėsi į Europos Komisiją, kad supaprastinta gyventojų judėjimo per sieną tvarka galėtų pasinaudoti visi Kaliningrado srities gyventojai. Diplomatinių šaltinių teigimu, Europos Komisija neigiamai įvertino tokį Varšuvos žingsnį.

Lietuva prie šio kreipimosi neprisidėjo, nes, anot diplomatų, tai gali prieštarauti ES teisei, ir todėl šis klausimas pirmiausiai turėtų būti sprendžiamas ES viduje.

Pasak pareigūnų, Lietuva remia idėją leisti supaprastintą judėjimą pasienyje iki 30 kilometrų, kaip numato ES teisė, bet paramos naujai iniciatyvai įtraukti visą Kaliningrado sritį nėra išsakiusi.

"Lietuva remia bevizio judėjimo pasiūlymą pasienio ruože, kas yra leidžiama ES, bet tikrai nekalbama apie visą Kaliningrado sritį", - BNS trečiadienį sakė premjero A.Kubiliaus patarėja Loreta Zakarevičienė.
Pareigūnų teigimu, Lietuvos premjeras per regioninį susitikimą tik išsakė paramą platesniam Kaliningrado atsivėrimui į ES. Apie Lenkijos ir Rusijos iniciatyvą gana abstrakčiai premjeras kalbėjo ir pirmadienį interviu Rusijos naujienų agentūrai "RIA Novosti".

Lietuva dėl supaprastinto judėjimo pasienyje taip pat derasi su Baltarusija. Pagal tokią tvarką, pasienio ruože gyvenantiems žmonėms galėtų būti išduodami ilgalaikiai leidimai, kuriuos turėdami jie be vizų patektų į kitos valstybės teritorijos tam tikrus pasienio ruožus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.