aA
Vokietijos darbo ir socialinių reikalų ministrė įvardyta kaip galima kandidatė į šalies prezidento postą, iš kurio pirmadienį netikėtai atsistatydino Horstas Koehleris, antradienį pranešė vietos naujienų agentūros, remdamosi neįvardytu pareigūnu.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
© AFP/Scanpix

Ursula von der Leyen taptų pirmąja moterimi, paskirta eiti Vokietijos prezidento pareigas, jei ministrės kandidatūrą į šį postą pateiks kanclerės Angelos Merkel koalicinė vyriausybė ir vėliau jai pritars įstatymų leidėjai.

A.Merkel pradėjo skubų kandidato į valstybės vadovo postą paieškos procesą. Dėl susidariusios sudėtingos vidaus politikos situacijos kanclerė antradienį atšaukė vizitą į Lietuvą, kur turėjo dalyvauti Baltijos jūros valstybių tarybos posėdyje.

Naujas Vokietijos prezidentas turi būti išrinktas iki birželio 30-osios.

Kaip pranešė naujienų agentūra DAPD, po pradinių A.Merkel ir jos koalicijos partnerių konsultacijų U.von der Leyen įvardijama kaip kanclerei labiausiai priimtina kandidatė į prezidento postą, kuris yra didele dalimi reprezentacinis.

52 metų U.von der Leyen yra A.Merkel konservatyvios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) narė.

Ministrė, kuri yra liuteronė ir turi septynis vaikus, A.Merkel kabinete dirba nuo 2005 metų ir apibūdinama kaip pragmatikė.

Savo pavardės nenorėjęs skelbti valdančiosios koalicijos pareigūnas agentūrai DAPD sakė, kad A.Merkel CDU ir jos seserinė Bavarijos partija Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) remia U.von der Leyen kandidatūrą.

Trečioji koalicijos partnerė - Laisvųjų demokratų partija (FDP) - dar nepriėmė sprendimo šiuo klausimu, nurodė DAPD.

Tuo tarpu vienas anonimu pageidavęs likti vyriausybės pareigūnas naujienų agentūrai AP sakė, jog "kol kas nepatvirtinta nė viena kandidatūra, tačiau sprendimas bus priimtinas artimiausiomis dienomis".

H.Koehleris atsistatydino pirmadienį dėl, jo nuomone, per griežtos kritikos, kurios sulaukė po savo interviu apie Vokietijos karinį vaidmenį pasaulyje.

H.Koehleris savo itin trumpame atsistatydinimo pareiškime nurodė, kad po šio interviu išsakytoje kritikoje jis pasigedo deramos pagarbos jo postui. Pirmoji kritiką prezidento atžvilgiu išsakė opozicija. A.Merkel šio klausimo nekomentavo.

Pirmadienį vėlai vakare kanclerė sakė, kad H.Koehleris apie ketinimą atsistatydinti jai pranešęs likus vos porai valandų iki oficialaus pareiškimo. Pasak A.Merkel, ji mėgino įtikinti prezidentą pakeisti nuomonę, tačiau jos pastangos buvo bevaisės.

Naują prezidentą išrinks specialiai sušauktas Federalinis susirinkimas. Jį sudarys 1 244 nariai - visi Bundestago deputatai ir žemių parlamentų paskirti atstovai.

Vokietijos prezidento pareigos yra iš esmės reprezentacinio pobūdžio, bet jis tradiciškai laikomas tautos moraliniu autoritetu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.