aA
Ginkluota gauja, kaip manoma musulmonai sukilėliai, sekmadienį auštant viename kurorte pietų Filipinuose pagrobė 20žmonių, įskaitant tris amerikiečių turistus, pranešė valdžios pareigūnai.
Incidentas Filipinuose
Praėjus kelioms valandoms po išpuolio Dos Palmaso kurorte netoli Palavano salos, karinis lėktuvas jūros pasienyje su Malaizija pastebėjo motorinį laivą, kuriame, manoma, buvo pagrobėjai ir įkaitai, pranešė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Roilo Golezas.

"Mes vykdome persekiojimo operaciją ir šioje vietovėje dislokavome karinius laivus", - sakė R.Golezas.

"Jie plaukia lėtai greičiausiai todėl, kad laive yra daug žmonių", - sakė jis.

Kariškiai užpuolikus pavadino "teroristais", kai tuo tarpu policijos manymu, išpuolį įvykdė musulmonų separatistų grupuotės "Abu Sayyaf" maištininkai.

Iš pradžių kariniai pareigūnai sakė, kad du iš pagrobtųjų turistų yra amerikiečiai, o trečias - iš Ispanijos, tačiau policija ir prezidentūros atstovas spaudai Rigoberto Tiglao (Rigobertas Tglao) vėliau pranešė, kad visi trys užsieniečiai yra amerikiečiai. Ginkluota gauja taip pat paėmė įkaitais 13 vietos turistų, keturis kurortinio miesto apsaugos darbuotojus bei kitus tarnautojus.

Grupuotė "Abu Sayyaf" pernai sukėlė visuotinį pasipiktinimą, kai iš dviejų turistų pamėgtų kurortų Malaizijoje ir iš Cholo salos pietų Filipinuose pagrobė daugiau kaip 40 užsieniečių ir filipiniečių.

Dauguma įkaitų buvo paleisti, už juos buvo sumokėjus didžiule išpirkas. Kai kuriuos pagrobtuosius išgelbėjo kareiviai, dar kitiems pavyko pasprukti. Vis dar įkaitu laikomas vienas Filipinų kurorto darbuotojas.

Policijos teigimu, ginkluoti užpuolikai surengė užpuolimą Aresifės saloje, netoli Palavano provincijos sostinės Puerto Prinsesos, maždaug 5 valandą ryto vietos (23 val. Lietuvos) laiku.

Grasindami ginklu apsaugos darbuotojams, keli užpuolikai įsiveržė į poilsiavietes, kur miegojo turistai, ir jos išsivedė.

"Viskas vyko labai greitai. Visi buvo sugluminti, ir niekas negalėjo pratarti nė žodžio. Visa tai truko kokias 15-20 minučių", - sakė kurorto saugumo pareigūnas Rudy Gordonas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.