aA
Dėl privatizuoto tarnybinio kotedžo teismų slenksčius minantis buvęs Panevėžio policijos vadovas Stanislovas Poliakas ir dėl gyvenimo liudytojų apsaugos bute ir kelionių tarnybinių automobiliu iš Vilniaus namo į Alytų piktnaudžiavimu tarnyba apkaltintas buvęs generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius – vėl kolegos.
Stanislovas Poliakas
Stanislovas Poliakas
© "Panevėžio balsas"

Dar 1978 m. kartu milicijos mokyklą baigę ir daugiau nei tris dešimtmečius vidaus reikalų sistemoje išdirbę pareigūnai sukasi privačiame versle. V.Grigaravičius vadovauja prieš porą metų Alytuje įkurtai uždarajai akcinei bendrovei „AS Double Invest“, S.Poliakas eina tos pačios bendrovės Panevėžio padalinio vadovo pareigas.

Po kilusių skandalų iš vidaus reikalų sistemos pasitraukę pareigūnai konsultuoja asmens, šeimos, turto, verslo saugos klausimais.

S.Poliakas pasakoja pasitraukęs iš Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigų ilsėjęsis pusantro mėnesio, kol sulaukė V.Grigaravičiaus skambučio.

„Pasiūlė pagalvoti apie darbą ką tik susikūrusioje bendrovėje, jei nieko neveikiu. Niekada nemaniau, kad dirbsiu privačiame sektoriuje. Turėjau minčių apie valstybės tarnybą. Bet skambučio sulaukiau kaip tik krizės pradžioje, pagalvojau, ko čia laukti, antrą kartą gali ir nepasiūlyti“, – „Sekundei“ pasakojo S.Poliakas.

Priverstas užsidirbti atlyginimą

Nors dabartinės S.Poliako pareigos skamba solidžiai, tačiau vadovauti neturi kam – padalinyje jis tėra vienintelis darbuotojas. Anot jo, naujame darbe praverčia per tris dešimtmečius vidaus reikalų sistemoje įgyta patirtis ir žinios, ypač konsultuojant klientus turto, asmens saugumo klausimais, analizuojant grėsmes ir incidentus klientų įmonėse.

„Ką aš daugmaž žinau, man paprasta, o kas susiję su, pavyzdžiui, įmonių bankroto administravimu, tenka kviestis specialistus“, – naują veiklą įvardijo buvęs Panevėžio policijos viršininkas.

Į privatų verslą iš vidaus reikalų sistemos perėjęs ilgametis pareigūnas pasakoja susidūręs ir su nenumatytais sunkumais. Buvusį policijos komisariato viršininką glumino užgriuvęs popierizmas – S.Poliakui teko lavinti spausdinimo kompiuteriu įgūdžius.

„Anksčiau raštus kiti ruošdavo, o dabar viską tenka pačiam padaryti. Iš pradžių gal buvo sudėtinga, trūko rašymo kompiuteriu įgūdžių, klaviatūrą baksnodavau, baksnodavau, net dukros iš tėvelio juokdavosi“, – pasakojo buvęs pareigūnas.

Didžiausiu skirtumu tarp darbo valstybės tarnyboje ir privačioje bendrovėje S.Poliakas įvardija darbo užmokestį.

„Čia reikia užsidirbti atlyginimą, o valstybės tarnyboje kiek biudžete numatyta, tiek ir gauni. Iš manęs verslininkas, žinoma, ne koks. Aš gal ir rizikuoti vengiu, esu gana atsargus. Patyriau, kad privatus verslas daug lanksčiau ir efektyviau yra valdomas, o valstybė verslui kai kur tik trukdo“, – įsitikino buvęs pareigūnas.

Susieti skandalo

S.Poliako teigimu, naujame darbe praverčia netgi kotedžo privatizavimo skandale įgyta karti patirtis.

„Gerai žinau, kad kartais mažas žingsnelis ar vienas dokumentas teismuose gali būti lemtingas“, – pripažįsta buvęs policijos vadovas.

Kotedžo skandale tašką turės padėti Lietuvos apeliacinis teismas. S.Poliakas jam apskundė Panevėžio apygardos teismo sprendimą, įpareigojantį buvusį pareigūną grąžinti valstybei 2003 m. privatizuotą tarnybinį policijos operatyvinei veiklai skirtą kotedžą Panevėžio priemiestyje, Stetiškiuose.

Teismas nutarė, kad būdamas aukštas pareigūnas S.Poliakas išmanė įstatymus, bet juos pažeidė ir neteisėtai įsigijo brangų turtą.

Įstatymų esą nepaisė ir tuometis generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius, leidęs S.Poliakui lengvatinėmis sąlygomis įsigyti liudytojų apsaugai skirtą kotedžą, nors specialiai panevėžiečio šeimai buvo nupirktas trijų kambarių 80 kv. m tarnybinis butas. S.Poliakui persikėlus gyventi į kotedžą, jo tarnybinis butas liko policijai. Už dviejų aukštų kotedžą tuometis Panevėžio policijos vadovas sumokėjo 158 tūkst. Lt. Panevėžio Apygardos teismas nusprendė, kad kai tik šią sumą valstybė grąžins buvusio pareigūno šeimai, kotedžas su žeme ir 22 kv. m šiltnamiu atiteks Policijos departamentui.

S.Poliakas įsitikinęs, kad privatizuodamas kotedžą įstatymų nepažeidė, o skandalas kilo dėl kitų priežasčių.

„Tas nelaimingas kotedžas – tik pretekstas. Jei įsakymą dėl jo privatizavimo būtų pasirašęs ne V.Grigaravičius, manau, problema nebūtų kilusi“, – mano buvęs Panevėžio policijos vadas.

Dėl galimų piktnaudžiavimų Panevėžio policijoje privatizuojant liudytojų apsaugai skirtą kotedžą Vidaus reikalų ministerija tyrimą buvo pradėjusi generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno iniciatyva.

S.Poliako nuomone, tuo susidomėta ne dėl jo asmenybės.

„Kam toks, kaip S.Poliakas, įdomus? Buvo, ir, ko gero, dabar yra įdomesnių žmonių už mane. Vieni dar tebedirba, kiti jau nebe. Manau, V.Telyčėnas ar kiti tėra tik vykdytojai. Nesu sulaukęs skambučio nė iš vieno Policijos departamento vadovo, o netyčia susitikus pasisveikina akis nudelbę, galvą nuleidę, tarsi gėda būtų“, – svarstė buvęs Panevėžio policijos viršininkas.

Nesijaučia kalti

V.Grigaravičius pripažįsta, jog į jo vadovaujamą bendrovę S.Poliakas priimtas dėl senos pažinties.

„Per tiek metų jau galima žinoti, ko iš jo tikėtis ir laukti. Nežinomą žmogų įdarbinti būtų tas pats, kaip katę maiše pirkti. Svarbiausia renkantis darbuotoją buvo ne darbas vidaus reikalų sistemoje, o gyvenimiška patirtis, kad būtų matęs šilto ir šalto, sugebėtų su žmonėmis bendrauti, vadovauti“, – vardijo V.Grigaravičius.
Į skandalą su S.Poliaku įsuktas buvęs komisaras teigia neįžvelgiantis nei savo, nei kolegos kaltės.

„Teisės skyrius išstudijavo visus įstatymus, konsultuotasi su Vidaus reikalų ministerijos padaliniu, netgi buvo sudaryta speciali komisija tam dalykui išnagrinėti ir tik po to man pateiktas pasirašyti įsakymas dėl privatizavimo, jį aš ir pasirašiau. Tą patį būtų padaręs ir V.Telyčėnas, ir bet kas kitas, kas tuomet būtų ėjęs generalinio komisaro pareigas“, – įsitikinęs V.Grigaravičius.

Iš aukšto posto V.Grigaravičius atsistatydino po skaudžios, mažamečių berniukų gyvybes nusinešusios avarijos Skuodo rajone, kurią sukėlė policijos pareigūnas.

„Sekundė“